Aktuelno iz kulture

Autor čuvene virtuelne izložbe o Van Gogu za Euronews Srbija najavio novi projekat - imerzivnu izložbu dela Mire Brtke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2022

-

16:48

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Poznati italijanski umetnik Masimiliano Sićardi, jedan od pionira virtuelne, imersivne umetnosti u svetu, predstavio je proteklog vikenda svoj rad publici u Beogradu.

On se bavi multimedijalnim umetnostima već 30 godina, a spaja vrhunsku tehnologiju, teatarsko pripovedanje i animaciju, kako bi omogućio posetiocima njegovih izložbi da doslovno zakorače u njegov svet. 

Najpoznatiji imersivni projekat koji je napravio do sada bila je njegova izložba posvećena velikom holandskom slikaru Vinsentu Van Gogu, koja je prikazana u više od 40 gradova širom sveta, a je u Srbiju je došao na poziv Fondacije Mira Brtka kako bi najavio novu izložbu "Mira Brtka - Virtual Immersive Experience - L’anima Illuminata".

Euronews

 

Tim povodom je bio gost Euronews Srbija, gde je gledaocima emisije Euronews Jutro približio imersivnu umetnost.

"Došao sam u Beograd, jer već duže vremena proučavam Mirinu umetnost i impresioniran sam njom. Čim sam se upoznao sa njenim stvaralaštvom bio sam fasciniran njenom multidiciplinarnošću i mogućnostima njene umetnosti koja ide od filma, kolaža, slikarstva, skulpture - zaista umetnica širokog spektra", rekao je Sićardi.

On je i sam multidisciplinaran umetnik koji se najpre bavio savremenim baletom, zatim nekoliko godina kasnije, prešao na režiju plesa u teatru, da bi se na posletku susreo sa imersivnom umetnošću.

Pored Van Gogovih, u virtuelni svet premestio je neprolazna dela velikana kao što su Frida Kalo i Gustav Klimt, ali ističe da će uklapanje apstraktnih motiva slika Mire Brtke u imersivni prostor biti veliki izazov.

Euronews

 

"Verujem da je to jedan veliki projekat. Fondacija poznaje jako dobro umetnost Mire Brtke i potrebno mi je u ovom trenutku da se i ja upoznam što je više moguće, kako bih mogao da prenesem njen rad kroz imersivno iskustvo", kaže umetnik za Euronews Srbija.

On objašnjava da je imersivna umetnost uključujuća i da je to njena velika prednost u odnosu na ostale vidove umetnosti.

"Onog trenutka kada osoba uđe u prostor imersivne umetnosti, praktično postane deo njega", ističe Sićardi, dodajući da oseća odgovornost da ispoštuje nasleđe umetnika čije radove prezentuje.

U Beogradu je kratko - tek od prošlog petka - ali već ima pozitivne utiske o prestonici Srbije.

"Vrlo kratko sam ovde, ali imam predivan osećaj života. Ovo je grad koji pulsira, koji kreira umetnost", rekao je on.

Komentari (0)

Kultura