Aktuelno iz kulture

Dvorana Kulturnog centra Beograda nastavlja da niže uspehe: Novogodišnji program najgledanijih filmova u srcu prestonice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/01/2024

-

11:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dvorana Kulturnog centra protekle godine obeležila je 60 godina postojanja. U godini jubileja najstariji aktivni bioskop u Beogradu dobio je i prestižnu nagradu mreže Europa Cinemas za najbolji bioskopski program u konkurenciji od skoro 1.200 evropskih bioskopa. 

Iz DKC-a pozivaju građane da prve dane ove godine provedu upravo kod njih, a sve do 10. januara na repertoaru su mnogi evropski filmovi, ali i delovi azijske kinematografije.

Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra za Euronews Srbija kaže da je 2023. bila fantastična godina za film, ali i za DKC.

Novogodišnji program najgledanijih filmova u DKCB

3. i 4. januar

18h - "Flašaroši", najnagrađivaniji domaći dokumentarni film 2023. godine
20h - "Sveti pauk", triler Alija Abasija koji je obeležio brojne festivale

5. i 6. januar

18h - "Plavi kaftan", višestruko nagrađivan marokanski film rediteljke Marjam Tuzani
20h - "Zveri", dobitnik glavne Goja nagrade i brojnih drugih priznanja

7. i 8. januar

18h - "Korset", romansirana priča o životu austrijske carice Sisi

20h - "Madam Di Bari", novi film Džonija Depa

9. i 10. januar 

18h - "Nesvrstani", dokumentarni film Mile Turajlić
20h - "Prošli životi", višestruko nagrađivan film Selin Song

"Pogledaćemo 10 filmova koji su obeležili 2023. Počeli smo sa Vimom Vendersom i filmom 'Savršeni dani', što negde je bio dobar kraj prošle, početak ove godine. Nastavljamo sa 'Svetim paukom', koji je vrlo dobar i hvaljen film, nagrađen u Berlinu. Gledaćemo 'Flašaroše', jedan od najboljih dokumentarnih filmova prošle godine, kao i 'Korset', 'Madam di Bari', a zatvorićemo sa drugim srpskim dokumentarnim filmom, 'Nesvrstani', Mile Turajlić", najavljuje Aranđelović.

Printscreen YouTube/jadoredepp

Kadar iz filma "Madam di Bari"

Prošla godina je i za Dvoranu Kulturnog centra bila godina velikog uspeha. Pored toga što je proslavila 60 godina rada bioskopa, dobila je priznanje Evropske bioskopske mreže, koja broji 1200 bioskopa u 700 gradova i 40 zemalja za najbolji bioskopski program.

U Dvorani trenutno može da se pogleda i izložba posvećena jubileju, a najavljena je i Nedelja mađarskog filma i to za februar, a zatim sledi i Fest.

"Biće to dve nedelje divnog Festa i svih novih filmova koje ćemo gledati širom grada, a ono što nas očekuje tokom proleća i početkom leta jesu i nedelje finskog, švedskog i španskog filma. Videćemo i najbolje rumunske filmove i najverovatnije i novi beogradski film u mesecu junu", najavljuje urednik filmskog programa. 

Tanjug/Jadranka Ilić

Ivan Aranđelović

Mesta u Dvorani Kulturnog centra nisu numerisana, ali postoje rezervacije, ali neka jesu rezervisana za najznačajnije filmske reditelje, kojima su povodom šest decenija rada dodeljena počasna sedišta. 

"Kada budete sedeli u Dvorani kulturnog centra, možete sedeti u stolici Gorana Markovića, Želimira Žilnika, Emira Kusturice ili Slobodana Šijana. Ali sam siguran da će naše drage kolege uvek napraviti mesta za svakog redovnog posetioca Dvorane kulturnog centra", zaključuje naš sagovornik.

Komentari (0)

Kultura