Aktuelno iz kulture

Nikola Mijailović, direktor Opere Narodnog pozorišta, podneo ostavku

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2024

-

11:38

Nikola Mijailović, direktor Opere Narodnog pozorišta, podneo ostavku
Nikola Mijailović, direktor Opere Narodnog pozorišta, podneo ostavku - Copyright Printscreen YouTube/RTS Muzička produkcija - Zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

Bariton Nikola Mijailović, direktor Opere narodnog pozorišta u Beogradu, podneo je ostavku, potvrdio je Tanjugu Svetislav Goncić, direktor nacionalnog teatra. 

Goncić je u izjavi Tanjugu naglasio, da je Nikola Mijailović sa velikim umetničkim entuzijazmom obavljao jedan od najodgovornijih poslova u Narodnom pozorištu. 

"Mijailović ima još uvek aktivnu umetničku karijeru. Pred njim su novi izazovi u karijeri operskog pevača i želim mu sve najbolje u budućem radu. Mijailović je direktno učestvovao u stvaranju aktuelnog repertoara Opere Narodnog pozorišta. Taj repertoar je cenjen kod publike i stručne javnosti" kazao je Goncić. 

Nikola Mijailović  je došao na čelo Opere Narodnog pozorišta na predlog Upravnog odbora ove kuće 2021. godine. 

Rođen je u Beogradu a nakon završenog klavirskog odseka srednje muzičke škole "Dr Vojislav Vučković", sa samo 20 godina diplomirao je na Bečkom konzervatorijumu a sa 23 godine je magistrirao na „Kertis institutu za muziku“ u Filadelfiji. 

Nakon usavršavanja u Operi Bastilja u Parizu i Muzičkoj akademiji zapada u Santa Barbari, svoje pevačko obrazovanje zaokružuje diplomom Milanske Skale 1999. godine. 

Bio je prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Kao redovni profesor šef je Katedre za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti.
Pobednik je 5. međunarodnog takmičenja "Lućano Pavaroti" u Filadelfiji 1995, dobitnik prvih nagrada na takmičenjima studenata muzike SFRJ u Herceg Novom 1991. "Mario Lanca“ u Filadelfiji 1995, kao i treće nagrade na takmičenju "Lejla Genčer" u Istanbulu 1997. godine.

Komentari (0)

Kultura