Aktuelno iz kulture

Zanimljivosti iz istorije Opere Narodnog pozorišta: Otvorena vrata u čast rođendana čuvene kulturne institucije

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2023

-

12:19

Zanimljivosti iz istorije Opere Narodnog pozorišta: Otvorena vrata u čast rođendana čuvene kulturne institucije
Travijata - Copyright TANJUG/NARODNO POZORISTE/Željko Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Opera Narodnog pozorišta obeležiće svoj rođendan sutra programom "Otvorena vrata", uz besplatan ulaz za posetioce, saopštio je danas nacionalni teatar.

U okviru "Otvorenih vrata“ u subotu od podneva posetioci mogu od medijatora direktora Muzeja Narodnog pozorišta Dragana Stevovića čuti brojne zanimljivosti o istoriji Opere Narodnog pozorišta, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, u nastavku programa, čiji će domaćini biti umetnički direktor Opere Nikola Mijailović i primadona i pedagog Jadranka Jovanović posetioci će u sali na petom spratu pogledati i deo probe za opersku predstavu.

"Nakon toga, u foajeu Druge galerije, uz slavljenički šampanjac, moći će da čuju  i neke od popularnih arija u izvođenju polaznika Operskog studija 'Borislav Popović'", saopštilo je Narodno pozorište.

Pored toga, opera "Don Kihot" Žila Masnea biće izvedena sutra (19:30) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića u režiji Ivane Dragutinović Maričić.
Naslovnu ulogu tumači Ivan Tomašev, Sančo Pansa je Mihailo Šljivić, a lik Dulsineje poveren je Aleksandri Angelov.

"Madam Baterflaj“ Đakoma Pučinija, bila je prva operska predstava koja je izvedena 11. februara 1920. godine, pod dirgentskom upravom Stanislava Biničkog, u sali nekadašnjeg Manježa, umesto u oštećenom zdanju Narodnog pozorišta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura