Aktuelno iz kulture

Italijanski reditelj Mateo Garone stiže na Kustendorf: Za takmičarsku selekciju odabrano sedamnaest filmova

Komentari

Autor: FoNet

16/01/2024

-

13:58

Italijanski reditelj Mateo Garone stiže na Kustendorf: Za takmičarsku selekciju odabrano sedamnaest filmova
Italijanski reditelj Mateo Garone stiže na Kustendorf: Za takmičarsku selekciju odabrano sedamnaest filmova - Copyright Vianney Le Caer/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Glavni gost ovogodišnjeg filmskog festivala Kustendorf koji će biti održan od 23. do 27. januara biće reditelj Mateo Garone, kome će biti dodeljena "nagrada za buduće filmove Drvo života", rekao je danas na konferenciji za novinare osnivač festivala Emir Kusturica, ocenivši da je Garone trenutno jedan od najboljih reditelja na svetu.

Kusturica je najavio da će Garone na Kustendorfu nastupati sa filmom "Ja kapetan" , za koji je dobio nagradu za režiju na Venecijanskom festivalu.

"Garone, kao autor koji je zakoračio u ozbiljne godine i sad se već bavi kinematografijom ne na egzistancijalan način već iz duboke duhovne potrebe i film 'Ja kapetan' je rezultat toga", rekao je Kusturica.

Prema njegovim rečima funkcija Kustendorfa je predstavi mlade reditelje, kojima će ocena žirija biti preporuka da lakše uđu u konkurenciju drugih festivala.

Kusturica je rekao da će na ovogodišnjem Kustendorfu nastupati samo jedan film iz Srbije, a to je "Izgubljena zemlja" reditelja Vladimira Perišića.

Govoreći o malom broju domaćih i regionalnih filmova na Kustendorfu, Kusturica je rekao da su to mnogi ocenili kao aroganciju, ali da je naša kinematografija pored svih povećanja novčanih ulaganja i dalje ima "jedan limit u tematskom okviru".

"Mi smo uglavnom kinematografija koja imitira druge, ali i kad se pojave pare mi ih trošimo na prigodne filmove i obeležavanja nekih jubileja, a film 'Izgubljena zemlja' iskače iz tih koloseka i govori po jednom modelu koji je po svemu univerzalan", objasnio je Kusturica.

On je rekao da se većina filmskih festivala u Srbiji oslanja na regionalnu saradnju, ali da po njegovom mišljenju postoji "jedan jedini jezik na koji film komunicira, a to je univerzalni".

"Zbog takvih ideja da je regionalno važno, a svetski nije, su drugi ispred nas u tom smislu nekih 10 ili 20 godina, jer drugi prate svoje impulse, a ne američke i već izanđale modele koji vrlo lako ulaze u Srbiju", obraložio je Kusturica.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Govreći o budžetu festivala Kusturica je rekao da sredstva u iznosu od 20 milona dinara uglavnom budu potrošena za avionske karte i transport učesnika i uveženih gostiju iz inostranstva i da već 18 godina dobijaju isti iznos.

"Ne postoji hipoteka nikakve političke ili ideološke zatrovanosti zato što film, izgleda, ipak posle svih dramatičnih događaja u poslednje tri godine pomaže da se skinu plaštevi predrasuda i opet stižu kod nas", rekao je Kusturica.

On je rekao da ne govori ništa protiv regionalne saradnje, ali da smatra da je bolje "da se malo preskače" jer je bolje napraviti globalno poređenje na festivalima.

Plakat

 

Ministarka kulture Maja Gojković rekla je da je Kustendorf dokaz da i dalje ima nade za tradicionalnu, zanatsku umetnost bez naleta novih tendencija.

"Kada je Kustendorf osnivan, bilo je nedoumica da li će festival koji prikazuje zanatski film zaživeti, ali sad je jedan od najznačajnijih regionalnih filmskih festivala", naglasila je Gojković.

Prema njenoj oceni Kustendorf izaziva veliku pažnju uprkos tome što se na njemu ne prikazuju veliki, sepktakl filmovi.

Za takmičarski deo ovogodišnjeg Kustendorfa prijavljena su 563 filma, a odabrano je 17 filmova koji će se nadmetati za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i za nagradu u kategoriji Najbolja filmska fotografija "Vilko Filač".

U okviru festivala biće prikazane i programske celine "Novi autori" i "Retrospektiva velikana". 

Komentari (0)

Kultura