Aktuelno iz kulture

Sve je spremno za "evropske Oskare": Ko će osvojiti glavna priznanja na dodeli Evropskih filmskih nagrada

Komentari

Autor: Euronews

09/12/2023

-

08:12

Sve je spremno za "evropske Oskare": Ko će osvojiti glavna priznanja na dodeli Evropskih filmskih nagrada
Sve je spremno za "evropske Oskare": Ko će osvojiti glavna priznanja na dodeli Evropskih filmskih nagrada - Copyright Prinstscreen YouTube/NEON, Rotten Tomatoes Indie, The Upcoming, 01Distribution, A24

veličina teksta

Aa Aa

Evropske filmske nagrade biće dodeljene u subotu 9. decembra u Berlinu, a pred nominovanima je neizvesno veče. Ove godine konkurencija je naročtio jaka, budući da su u glavnoj kategoriji 

i tri filma koja su osvojila važne nagrade na Kanskom festivalu ("Anatomija pada" - "Zlatna palma", "Zona interesa" - Kanski Gran pri i Nagrada kritičara, kao i "Opalo lišće" - Nagrada žirija).

Tu su i filmovi koji su osvojili nagrade Venecijanskog festivala - "Zelena granica" (Specijalna nagrada žirija) i "Ja, kapetan" (nagrada za najboljeg glumca).

U susret dodeli "evropskih Oskara", Euronews predstavlja filmove u trci za glavnu nagradu, kao i svoja predviđanja o tome ko bi mogao da ponese ovogodišnja priznanja.

"Anatomija pada", Žastin Trijet (Francuska)

Ovogodišnji dobitnik "Zlatne palme" priča intrigantnu priču o mogućem ubistvu koja se transformiše u očaravajuću sudsku dramu. Glavna glumica u ovom ostvarenju Sandra Huler se ove godine u kategoriji Najbolje evropske glumice takmiči sama protiv sebe, budući da je nominovana i za svoju ulogu u "Zoni interesa".

Francuska rediteljka Žastin Trijet kroz nekonvencionalnu misteriju, govori i o problematičnom roditeljstvu i teretima odgovornosti u vezama, naročito onda kada se nečiji odnos javno "secira". Tako je u njenom filmu pravni sistem sredstvo za ogoljavanje duboko usađenih mizoginih predrasuda. 

Glavna protagonistkinja Sandru (Huler) nije idealna žrtva koja se bori da dokaže svoju nevinost. Ona otvoreno govori o svojim nesavršenostima, što je potpuno suprotno klišeiziranoj figuri nedostižne mučenice koja se bori za opstanak. Ona je biseksualka, spisateljica optužena za ubistvo, koja bi neke mogla da podseti na Ketrin Tremel (Šeron Stoun) u "Niskim strastima". Međutim, ono što zahvaljujući izuzetnom scenariju, priča ne skreće na takav petparački put i postavlja daleko interesantnija i teža pitanja. 

Film se već pokazao kao favorit na mnogim filmskim festivalima, a nagrađen je i Gotam nagradama za najbolji scenario i Nagradom Kruga njujorških kritičara za najbolji strani film. 

Postoji mnogo razloga da verujemo da će biti nagrađen i u svakoj od kategorija Evropskih filmskih nagrada za koje je nominovan - najbolji film, najbolji reditelj, najbolji scenario i najbolja glumica. Osim toga, Evropske filmske nagrade do sada nisu oklevale da pruže najviša priznanja jednom filmu, što je ranije bio slučaj i sa "Trouglom tuge", koji je osvojio četiri nagrade.

"Opalo lišće", Aki Kaurismaki (Finska, Nemačka)

Jedan od najboljih filmova ovogodišnjeg Kanskog festivala je i finski kandidat za Oskara za najbolji strani film. 

Ovo ostvarenje je četvrto poglavlje Kaurismakijeve "trilogije o radničkoj klasi", posle "Senki u raju", "Arijel" i "Devojke iz fabrike šibica". 

Finski maestro isporučio je verovatno najtopliju, iako mračnu, romantičnu komediju 2023. a ispostaviće se da je finska estetika postala neodoljiva i ostatku sveta.

Osnovna priča prati dve izgubljene duše koje formiraju snažnu, ali prelepu vezu i mada ispunjava mnoge holivudske klišee, tragikomična melanholija čini čuda u transformisanju narativa. Kaurismaki ostavlja svoj potpis u vidu tihe otuđenosti koja reflektuje duboke emocije, koje protagonisti ne mogu da izraze, vrlo duhovite opaske, pa čak i suptilni omaž njegovim ranijim junacima. 

Ljubitelji dela ovog reditelja možda ove neće pronaći ništa novo, piše Euronews, ali će ipak uživati u iskustvu. 

"Opalo lišće" je film nominovan za nagrade u kategorijama: najbolji film, najbolji reditelj, najbolji scenario, najbolji glumac i najbolja glumica.

"Zelena granica", Agnješka Holand (Poljska, Francuska, Češka, Belgija)

Euronews ocenjuje da je "Zelena granica" jedan od najboljih filmova Agnješke Holand, koji prikazuje kontinuiranu krizu u Evropskoj uniji.

Naslov se odnosi na šume koje čine ničiju zemlju između Belorusije i Poljske gde izbeglice sa Bliskog Istoka i iz Afrike očajnički pokušavaju da se domognu Evropske unije. Međutim, oni postaju politički pioni bespoštedne igre kojom orkestrira Aleksandar Lukašenko i brutalno ih odbacuju i jedna i druga strana, od kojih svaka odbija da preuzme odgovornost.

"Zelena granica" je jedan od najnapetijih filmova iz 2023. godine, koji daje glas obespravljenima.

To najbolje opisuje sama rediteljka: "Živimo u svetu gde je potrebno mnogo mašte i hrabrosti za suočavanje sa svim izazovima savremenog doba. Revolucija koju su donele društvene mreže i veštačka inteligencija čine sve težim da šujemo autentične glasove. Prema mom mišljenju, nema poente u bavljenju umetnošću, ako se ne borite za taj glas, ako se ne borite da postavite pitanja o važnim, bolnim, a nekad i nerešivim pitanjima koja nas stavljaju pred dramatične izbore". 

Euronews ovo ostvarenje izdvaja kao favorita za glavnu nagradu ove godine, "ne samo zbog svevremene poruke, nego i zbog toga što je to redak film, koji uspeva da tako vešto spoji bes pravednika i inteligentno filmsko pripovedanje". 

"Ja kapetan", Mateo Garone (Italija, Belgija)

Jedan od zvučnih naslova ove godine je i "Ja kapetan" Matea Garonea, koji je otvorio ovogodišnji Venecijanski festival. 

U filmu pratimo Sejdua (Sejdu Sar) koji bez ikakvog iskustva u plovidbi postaje krijumčar ljudi i upravlja brodom kojim prevozi 250 migranata preko Sredozemnog mora.

Ostvarenje je inspirisano stvarnim događajima. Iako je vredan gledanja, Euronews mu ne predviđa glavnu nagradu.

"Zona interesa", Džonatan Glejzer (Velika Britanija, Poljska, SAD)

Zastrašujuća drama o Holokaustu Džonatana Glejzera predvodi nominacije za Evropske filmske nagrade ove godine, a Britanija ga je odabrala za svog kandidata za Oskara za najbolji strani film.

Delimično zasnovan na romanu Martina Amisa iz 2014, "Zona interesa" je prvi Glejzerov dugometražni igrani film u poslednjih deset godina i prati komandanta "Aušvic" Rudolfa Hesa (Kristijan Fridel) i njegovu ženu Hedvig (Sandra Huler) koji grade život iz snova za svoju porodicu u kući koja se nalazi tik uz ogradu koncentracionog logora. 

Pratimo "bajkovitu" porodičnu svakodnevicu, posete prijatelja, dečju igru, "rajsku baštu", dok se s druge strane ograde njihovog dvorišta odvijaju nezamislive strahote.

Na stotine filmova bavilo se temom Holokausta, ali ga je Glejzer u ovom ostvarenju posmatrao na jedinstven način, oslikavajući ono što je Hana Arent nazivala "banalnošću zla".

Euronews je takođe predstavio svoja predviđanja za ovogodišnje nagrade, kao i svoje favorite u glavnim kategorijama: 

Najbolji film:

Pobediće: "Anatomija pada", Žastin Trijet (Francuska)
Trebalo bi da pobedi: "Zelena granica", Agnješka Holand (Poljska, Francuska, Češka, Belgija)

Najbolji reditelj:

Pobediće: Agnješka Holand ("Zelena granica")
Trebalo bi da pobedi: Džonatan Glejzer ("Zona interesa")

Najbolja glumica:

Pobediće: Sandra Huler ("Anatomija pada")
Trebalo bi da pobedi: Sandra Huler ("Anatomija pada")

Najbolji glumac:

Pobediće: Džoš O'Konor ("La Chimera")
Trebalo bi da pobedi: Meds Mikelsen ("Obećana zemlja")

Najbolji scenarista

Pobediće: Žastin Trijet i Artur Harari ("Anatomija pada")
Trebalo bi da pobedi: Aki Kaurismaki ("Opalo lišće")

Najbolji dokumentarni film:

Pobediće: "Četiri ćerke", Kuter Ben Hanja (Francuska, Tunis, Nemačka, Saudijska Arabija)
Trebalo bi da pobedi: "Četiri ćerke", Kuter Ben Hanja (Francuska, Tunis, Nemačka, Saudijska Arabija)

Evropsko otkriće - nagrada kritičara

Pobediće: "Kako se kresnuti" (How to Have Sex), Moli Mening Voker (Velika Britanija, Grčka)
Trebalo bi da pobedi: "Vensan mora da umre", Stefan Kastan.

Komentari (0)

Kultura