Aktuelno iz kulture

Mateo Garone stigao na Kustendorf: Ako dobijem Oskara, slavimo na Mećavniku

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2024

-

10:15

Mateo Garone stigao na Kustendorf: Ako dobijem Oskara, slavimo na Mećavniku
Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković - Copyright Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

veličina teksta

Aa Aa

"Veoma sam srećan što sam ovde, zato što je ovo jedinstven festival i osećam se kao kod kuće", rekao je italijanski reditelj Mateo Garone kome će na Kustendorfu biti dodeljno "Drvo života" I biti prikazana njegov film "Ja, kapetan" koji je nominovan za nagradu Oskar.

Cenjeni reditelj je stigao juče na Mećavnik gde se festival održava. On je rekao da je jedan od njegovih istinskih susreta sa kinematografijom bio gledanje filmova Emira Kusturice.  

"Kusturica je bio jedan od mojih susreta sa filmom. Kada sam imao 22 godine bio sam u Veneciji kao slikar, voleo sam filmove, ali nisam znao da ću biti reditelj. Njegova podrška mi je mnogo pomogla. To sećanje je bilo veoma važno u mojoj karijeri i kada me je zvao nisam mogao da kazem ne. Srećan sam što sam ovde, ovo je moja treća poseta 'Kustendorfu', a ako dobijem tog Oskara, možda proslavimo baš ovde, na Mećavniku", kazao je Garone.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

 

Reditelj Ediardo de Angelis je rekao da oseća velike emocije kad god dolazi na Kustendorf i da se oseća kao da je sa familijom.

"Poslednji put sam bio pre dvanaest godine, ali nikada nisam zaboravio ovo mesto, u mom je srcu, a Emir je moj maestro i veoma sam srećan što sam tu sa Veronezeom sa kojim sam radio film 'Komadante' i ovo je sentimentalno okupljanje, a i romantično", kazao je Angelis.

Italijanski pisac i publicista Sandro Veronezi, koji je član žirija ove godine na Kustendorfu, naveo je da je za njega na Mećavniku prava atmosfera.

"Drago mi je sto sam ovde sa Mateom i Eduardom, mnogo se ponosim što sam sa ovom deligacijom italijanskih reditelja. Nemam nekih kriterijuma, dosta mi je lakše sa kraćim filmovima da osetim empatiju, jer nemate vremena da mislite o tome već samo dođe, prepustiću se studentima", kazao je Veronezi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura