Aktuelno iz kulture

Goran Šušljik o predstavi "U ime oca i sina": Pravimo poetsku istoriju o Rastku Nemanjiću

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2024

-

11:20

Goran Šušljik o predstavi "U ime oca i sina": Pravimo poetsku istoriju o Rastku Nemanjiću
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Goran Šušljik igra ulogu Rastka Nemanjića, kasnijeg Svetog Savu u novoj predstavi "U ime oca i sina", čija je premijera zakazana za 27. januar u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Komadom po tekstu Milovana Vitezovića (1944-2022), u režiji Milana Karadžića Narodno pozorište je želelo da se posle više od tri decenije od predstave "Princ Rastko, monah Sava" uradi na neki način nastavak priče o princu koji je postao monah, a kasnije i svetac.

"To je priča o jednom živom čoveku. Ne radimo nikakvu vrstu rituala ili liturgije. Pokušavamo da ispričamo priču upravo o tome koliko je jedan čovek uspeo da učini za svoj narod, za duhovno, ali i svetovno vaspotavljenje tog naroda", rekao je Šušljik u intervjuu za Tanjug Reflektor.

U kompleksnom dramskom tekstu, Šušljik pokušava odigrati energičnog, disciplinovanog, upornog i mudrog čoveka, dodavši da ne igra sveca. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Pravimo poetsku istoriju o jednom čoveku, ali ne samo o njemu. To je porodična drama na fonu istorijskih događaja koji su bili užasno komplikovani. Jedan čovek, Sveti Sava, uspeo je da pobedi sve teške okolnosti, da napravi državu, autokefalnu crkvu, da miri braću, utišava strasti velikih sila", naveo je glumac.

Šušljik je ocenio da nas pozorište uči, kroz emocije i podatke, a radeći komad Vitezović je dosta ozbiljno tumačio i čitao istorijske spise i žitija, i "napravio je poetski, dramski tekst koji će nas učiti".

Prema njegovim rečima, "pozorište ne samo da može, nego i mora da nas uči". 

Upitan kako vidi budućnost pozorišta u doba tehnoloških revolucija, Šušljik je odgovorio da je "nesumljivo da će preživeti, da će upravo ono biti možda jedno od retkih ostrva stvarnog, opipljivog života".

Pozorište može da se služi i novom, vrhunskom tehnologijom, ali Šušljik dodaje da je "nesumljivo da će uvek postojati tekst ili glumac na sceni, i da će uvek biti uzbudljivo videti živu emociju".

Komentari (0)

Kultura