Aktuelno iz kulture

Dobitnik Ninove nagrade Stevo Grabovac za Euronews Srbija: Ja sam pisac iz naroda, ne držim se akademske karijere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/01/2024

-

19:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Stevo Grabovac, dobitnik Ninove nagrade za najbolji roman 2023. godine, u intervju za Euronews Srbija, kaže da pisci ne pišu knjige zbog nagrada, ali da mu je čast što je romanom "Poslije zabave", stao u red sa najvećim imenima srpske i jugoslovenske književnosti. 

"Obično se posle zabave ne dogodi ništa dobro, jer obično tada sledi mamurluk, teško razbuđivanje, muka, glavobolja i ostale stvari. Ovaj moj roman govori o jednom strašnom zločinu, ali taj zločin je samo jedan centar oko koje se vrti čitav niz drugih priča. Tu je priča o porodici, na neki način priča o odrastanju, ali pre svega priča o pisanju", objašnjava Grabovac za Euronews Srbija.

Pisac ističe da njegov glavni junak pokušava da posloži kockice svih tih dešavanja, a time i kockice svog života. 

"Roman je pisan u jednom širokom vremenskom rasponu. Zapravo, ja nisam pisao nekakvu linearnu priču, ali sam stavljao znake godina, tako da recimo radnja počinje u 2005. pa se seli u 2010. pa u 2012. i onda se vraća, recimo, u 1992. godinu. Jeste vezan za područje, tačno je vezan za područje bosanske Posavine", kaže laureat prestižnog priznanja.

Priča se vezuje za stvarni zločin koji se desio za vreme rata, ali pisac podvlači da nije imao veze s ratom. 

"Ne želim da se to izvlači iz konteksta i da se tvrdi da je ovo ratni roman. Ovo nije ratni roman. Nesreća koja se desila, desila se samo u tom periodu i upravo je zbog toga zaboravljena. Zaboravljena je jer nije bila interesantna ni jednoj od tri zaraćene strane i to je zapravo i razlog zašto sam ja uopšte i pisao tu priču. Nisam je pisao kao nacionalističku ili osuđivačku priču koja ima bilo kakvu političku konotaciju", kaže Grabovac.

Kao prvi dobitnik Ninove nagrade iz Republike Srpske, pisac kaže da se vremenom odnos prema kulturi iz manjih sredina menja.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Mi smo jako malo tržište, ali mislim da se sada stvari nekako otvaraju. Sve to zavisi od toga kako će neka knjiga da zaživi kod publike, a što se tiče nekakvih međuodnosa, mislim da to savršeno funkcioniše bez nekih preterano velikih problema", kaže Grabovac.

Pisac je rođen 9. novembra 1978. u Slavonskom Brodu, a odrastao je i završio srednju školu u Bosanskom Brodu. Studirao je na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci. Objavio je zbirku pesama "Stanica nepostojećih vozova" 2007. godine, a njegov prvi roman "Mulat albino komarac" (2019) završio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Živi i radi u Banjaluci. Bavio se različitim poslovima - od zidarskih, preko autoperionice do supermarketa.

"Ja sam jedan od tih pisaca iz naroda, kako volim reći. Nisam čovek koji se drži nekakve akademske karijere. Jednostavno, postoje te dve prirode u čoveku koje on ako pomiri, može savršeno da barata i sa jednim i sa drugim. Mislim, to je vrlo jednostavno. Čovek samo mora da sam sebe centrira u tom položaju i onda nema nikakvih problema", zaključuje naš sagovornik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura