Aktuelno iz kulture

Dobitnik Ninove nagrade Stevo Grabovac za roman "Poslije zabave"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2024

-

12:18

Dobitnik Ninove nagrade Stevo Grabovac za roman "Poslije zabave"
Dobitnik Ninove nagrade Stevo Grabovac za roman "Poslije zabave" - Copyright profimedia, Logo

veličina teksta

Aa Aa

Dobitnik Ninove nagrade za 2024. godinu je Stevo Grabovac za roman  "Poslije zabave", saopštio je žiri najprestižnijeg domaćeg književnog priznanja.

U užem izboru, pored pobedničkog, bili su i romani "Pesma o tri sveta" (Agora) Vladimira Pištala, "Pakrac" (Laguna) Vladana Matijevića, "Autosekcija" (Partizanska knjiga) Srđana Srdića i "U zemlji Franje Josifa" (Književna opština Vršac) Ljubomira Koraćevića. 

Odluku je doneo žiri u sastavu: Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsednik).

Stevo Grabovac, "Poslije zabave"

Promo

 

Grabovac ispisuje prozu o ocu, zločinu, porodici, prijateljstvu, odrastanju. "Totalni roman!", ocenjuje izdavač. S temom dvojništva, velikom kakva jeste u našoj književnosti, pisac uokviruje tematski različite segmente koji ovu knjigu čine presekom jednog života.

Tako osvetljene momentume uokviruje dvojništvo oca i sina, figura prvog pisca i onog koji nasleđuje – dar, spisateljsku osetljivost i zaostavštinu, naređenje da se nepravdama suprotstavlja otvorenim srcem i jednom pisaćom mašinom. 

"Poslije zabave", mada kompoziciono osmišljen u pet delova, počinje jednom rečenicom, jednim motom, neizostavnim i suštinskim citatom koji daje kolor i uspostavlja ton celom narativu: "I onda počinje oluja go*ana".

"Tako je jednom rekao Roberto Bolanjo i bespovratno osvetlio pravac drugom piscu. A oluja Steve Grabovca velika je i strašna u pokušaju da se dekonstruiše sećanje, niz uspomena (ili privida) koje, napokon prizvane, spasavaju i istovremeno ogoljuju svest do njene nemoćnosti", ocenjuje izdavač.

O Ninovoj nagradi

NIN-ova nagrada za roman godine dodeljuje se od 1954, a prošle godine Ninovu nagradu osvojila je Danica Vukićević za roman "Unutrašnje more". 

Prvi laureat Ninove nagrade bio je Dobrica Ćosić za roman "Koreni", a jedini trostruki dobitnik bio je Oskar Davičo, koji je i jedini književnik koji je nagradu dobio dve godine zaredom: "Beton i svici" (1956), "Gladi" (1963) i "Tajne" (1964).

Priznanje su do sada vratila dva laureata. Danilo Kiš je 1978. vratio nagradu dobijenu 1972. za roman "Peščanik" zbog optužbi da je njegova zbirka pripovedaka "Grobnica za Borisa Davidoviča" plagijat.

Milisav Savić je 1992. vratio nagradu dobijenu 1991. za roman "Hleb i strah" zbog objavljivanja u NIN-u teksta "Strava" Momčila Selića, u kojem je jedan od negativnih junaka pisac koji je upravo dobio NIN-ovu nagradu.

Komentari (0)

Kultura