Aktuelno iz kulture

Ninova nagrada uručena Stevu Grabovcu: "Rešenje svih naših problema leži samo u tome da mislimo na drugo ljudsko biće"

Komentari

Autor: NIN

05/02/2024

-

13:59

Ninova nagrada uručena Stevu Grabovcu: "Rešenje svih naših problema leži samo u tome da mislimo na drugo ljudsko biće"
Stevo Grabovac - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Jubilarna 70. NIN-ova nagrada za najbolji roman godine uručena je banjalučkom piscu Stevu Grabovcu za delo "Poslije zabave" na svečanosti u Zadužbiniji Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Laureat prestižnog književnog priznanja rekao je da je roman pisao "dugo, možda i predugo" i da je ta knjiga stavila na iskušenje svu njegovu veru koju je sticao celi život i ideale. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Iako, možda naivno, mislim i verujem da rešenje svih naših problema leži samo u tome da mislimo na drugo ljudsko biće, ne iz sebičnih razloga, ne iz nekakve koristi, već iz nečega što postoji u nama i što se zove ljubav", rekao je on, prenosi NIN. 

Kako je dodao, spoznaja da je 70. dobitnik NIN-ove nagrade stavila je pred njega odgovornost i čast da stoji u društvu onih koji su proteklih 70 godina stajali na tom mestu.

"Ja sam jedan od onih pisaca koji su došli iz aninomnosti i neke poluanonimne književne produkcije, tako da ovu nagradu ne smatram samo kao priznanje mom radu, već i radu mog izdavača. Želim da izrazim zahvalnost članovima žirija što su prepoznali taj rad i suštinu ovog romana, koji jednim svojim delom diže iz pepela i sudbinu pisca na ovim našim prostorima. A, sudbina pisca, kad se spusti zavesa i kad čitav ovaj spektakl prođe, kao što sve prolazi, on ostaje sam u svojoj samoći, a ona postaje sve veća i veća", rekao je Grabovac i dodao: 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Hvala vam što ste prepoznali književno delo jednog pisca koji dolaze iz druge sredine, pisca koji piše o marginalizovanim likovima i događajima i čiji stil i način pisanja ne teži uzvišenim jezičkim dometima već jednostavnosti, pripovedanju priče u ovim sumanutim vremenima koja su nam dodeljena", rekao je Grabovac.

Grabovac se izvinio i zbog toga što je bio prinuđen da juče otkaže medijska gostovanja. 

"Pošto me je sinoć stigao umor i slabost nakon svih ovih godina, a naročito poslednjih dana i sedmica, bio sam primoran da otkažem sva gostovanja u medijima kako bih mogao da se fokusiram upravo na ovu dodelu danas. Želeo bih da se izvinim svim ljudima kojima je ovo eventualno pričinilo neku neugodnost", rekao je on. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura