Aktuelno iz kulture

Svetski magazin "Variety" piše o rediteljki Emiliji Gašić: "Srbija ima specifičnu mitologiju i narodne priče"

Komentari

Autor: Variety

06/02/2024

-

07:45

Svetski magazin "Variety" piše o rediteljki Emiliji Gašić: "Srbija ima specifičnu mitologiju i narodne priče"
Svetski magazin "Variety" piše o rediteljki Emiliji Gašić: "Srbija ima specifičnu mitologiju i narodne priče" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetski uticajan filmski magazin "Variety" objavio je intervju sa srpskom rediteljkom Emilijom Gašić, koja je za njih najavila snimanje novog "atmosferičnog i napetog" psihološkog trilera "Veštice".

"Oduvek su me privlačili zastrašujući elementi u filmovima - naročito ako ima i komičnih trenutaka. Odrastajući u Srbiji, bila sam okružena pričama i legendama. Postoji mnogo sujeverja i tradicija koje sežu u paganska vremena", objasnila je mlada rediteljka.

Njen novi film prati ženu koja prolazi kroz menopauzu bez podrške voljenih ili zdravstvenog sistema. Ona se u očaju okreće starijoj ženi, narodnoj isceliteljki iz susednog sela i dobija zadatak da izvede niz rituala kako bi se oslobodila navodne kletve.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lights On (@lightsonfilm)

 

"U nekim selima i dalje ima takvih iscelitelja. Zanima me da se bavim tim nasleđem, jer je vrlo bogato i zaista drugačije od svega što smo videli", rekla je Gašić, kojoj su pored jedinstvene tradicije Srbije, inspiracija filmovi poput "Veronikinog dvostrukog života" Kšištofa Kješlovskog i "Skriveno" Mihaela Hanekea.

"Srbija ima specifičnu mitologiju i narodne priče. Njena kultura je plodno tle za ovakav tip filmova. Želim da spojim žanrove i ispričam neispričane priče, baš kao u mom debitantskom ostvarenju '78 dana'", rekla je Gašić.

"78 dana" - priča o bombardovanju Jugoslavije

Rediteljka koja je pohađala uglednu Školu umetnosti Tiš Univerziteta u Njujorku u filmu "78 dana" bavila se NATO bombardovanjem Jugoslavije, a tim filmom predstavila se na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu.

 

 

"I sama sam proživela te događaje. Počela sa da zapisujem ono što sam znala, a zatim podelila anonimni upitnik sa drugim ljudima. Kroz to sam saznala da osetljivost i zajednoštvo i dalje postoje, uprkos toj situaciji. Humano je sećati se samo srećnih stvari ili, kao što je slučaj s mojim filmom, beležiti ih kamerom", kaže ona.

Poigravajući se sa žanrom "pronađenih snimaka", njen film, iako potpuno fiktivan, podseća na dokumentaristiku i snimljen je originalnom opremom iz devedesetih. 

Priča prati tri sestre (igraju ih Viktorija Vasiljević, Milica Gicić i Tamara Gajović) koje započinju video dnevnik ispred svoje kuće na selu. Vidimo ih kako ubijaju vreme tokom perioda vazdušne opasnosti, njihove svađe i igru, sve dok čekaju da se njihov otac vrati s ratišta.

Da bi se pripremila za snimanje, Gašić se vratila starim kućnim videima, uključijući i svoje.

"Shvatila sam da kada deca nešto snimaju, obično se primaknu svojim subjektima, umesto da ih zumiraju. Spontanost je takođe jedan od ključnih aspekata estetike 'pronađenih snimaka', pa smo često kameru davali glumicama", zaključila je rediteljka.

Komentari (0)

Kultura