Aktuelno iz kulture

Najboljih devet saundtreka: Pesme koje su prevazišle uspeh svojih filmova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

05/08/2021

-

19:41

Najboljih devet saundtreka: Pesme koje su prevazišle uspeh svojih filmova
Muzika iz filma Betmen - Copyright Prinskrin/Youtube/TheCardigansVEVO, The Codfather, AC/DC, ValueBox, Paul C

veličina teksta

Aa Aa

Dobri filmovi gotovo univerzalno imaju i dobru muziku, ali to ponekad važi i za nešto lošija ostvarenja. 

Postoji mnogo filmova koje je po kvalitetu i popularnosti prevazišla njihova muzička podloga, a mi vam predstavljamo nekoliko najupečatljivijih primera:

Pesme Bitlsa (A Hard Day's Night)

Četvrt veka pre nastanka MTV, Bitlsi su snimili svoj dugometražni muzički video, u koji su inkorporirali svoje velike hitove poput "All My Loving", "Can't Buy Me Love", kao i naslovnu pesmu i prodali oko 4,4 miliona primeraka tog albuma širom sveta.

Međutim, film je u bioskopima zaradio manje od tri miliona dolara, što ga čini poslovnim promašajem, a i kritičari se slažu da je njihov "Yellow Submarine" video mnogo interesantniji.

"Kiss from a Rose" (Betmen zauvek) 

Pevač Seal objavio je pesmu "Kiss from a Rose" 1994. koja se iste godine našla u dečjem filmu "The Neverending Story III", a nedugo potom, poželeo ju je i za svoj film "Betmen zauvek" reditelj Džoel Šumaher.

Iako je pesma osvojila "Gremi" nagradu za pesmu godine 1996. i važi za jednu od najboljih saundtrek pesama, filmovi nisu dobili tako dobre ocene publike i kritike.

"Purple Rain" (Purple Rain)

Saundtrek nigde nije tako prevazišao svoj film, kao u slučaju pop-fank albuma "Purple Rain" koji je uzdrmao muzički sveet 1984. godine.

Pripadajući film u kom Prins igra sam sebe, pao je u zaborav, ali je zato album prodat u više od 25 miliona primeraka, a saundtrek, uz "Groznicu subotnje večeri" i "Telohranitelja", važi za jedan od najboljih svih vremena.

"Lovefool" (Romeo i Julija)

Film "Romeo i Julija" dobio je mlake ocene kritike kada se pojavio 1996. ali je zato pesma "Lovefool" grupe "The Cardigans" postala veliki hit, budući da se u filmu pojavila samo dva meseca od objavljivanja.

Ipak, članovi tog švedskog benda ispričali su za Bilbord povodom dvadesete godišnjice pesme, da im u početku nije prijao iznenadni uspeh. 

"To nam je preuzelo kompletno postojanje, a to nije bila pesma s kojom smo se identifikovali", ispričala je pevačica Nina Person.

Pesmu su inače svirali i u seriji "Beverli Hils", a Person je bilo neprijatno kada je videla da se "Lovefool" vrti u američkim buticima. 

"Bili smo snobovi i mislili smo da su te stvari suviše glamurozne", rekla je ona.

"Rejoice in the Sun" (Silent Running)

Saundtrek zaboravljenog naučno-fantastičnog filma "Silent Running" sadrži dve pesme legendarne pevačice Džoan Baez - "Rejoice in the Sun" i "Silent Running" koje su uveliko prevazišle popularnost tog ostvarenja. 

Kompletan "Silent Running" saundtrek koji potpisuje Piter Šikel je remek-delo sedamdesetih.    

"Flash" (Fleš Gordon)

Najblaže rečeno "Fleš Gordon" ne važi za jedan od najboljih filmova o superherojima, ali je zato muzička tema filma među najpopularnijim saundtrekovima svih vremena. Temu potpisuje legendarna grupa "Queen".

Pesmu pevaju Fredi Merkjuri i Brajan Mej, dok je Rodžer Tejlor učestvovao u visokim tonovima. Takođe, Mej u pesmi svira sve instrumente, sem ritam sekcije.

"Who Made Who" (Maksimalno ubrzanje)

Rediteljski prvenac Stivena Kinga "Maksimalno ubrzanje", koji je adaptacija njegove pripovetke "Trucks", nije postigao očekivani uspeh, ali je zato zaslužan za objavljivanje legendarnog albuma AC/DC "Who Made Who". 

Naslovna numera, koju su hard rokeri snimili specijalno za ovaj film, postala je jedan od najuspešnijih singlova AC/DC, a album je samo u Americi prodat u preko pet miliona primeraka.

"I Love You Mary Jane" (Sudnja noć)

Predvidljivi triler "Sudnja noć" koji je išao utabanim stazama filmske tematike devedesetih sa uličnim bandama, ima interesantan i inovativan saundtrek, koji kao da je bio prioritet reditelja Stivena Hopkinsa.

Tako je pesma Sonic Youth i Cypress Hill "I Love You Mary Jane" daleko prevazišla popularnost ovog ostvarenja, baš kao i "Fallin" hip-hop trija De La Soul.

"Love on the Rocks" (The Jazz Singer)

Prvi izlet muzičara Nila Dajmonda u svet glume nije imao toliki kinematografski značaj, koliko je pomogao popularizaciji njegovih pesama.

Hitovi kao što su "Love on the Rocks" i "America", doprineli su tome da saundtrek "Džez pevača" bude prodat u preko pet miliona primeraka.

Komentari (2)

Judgment Night

06.08.2021 12:02

Jesu li De La Soul to snimili sami ili su malo pomogli Teenage Fanclub? Ceo taj Soundtrack je izvanredan.

Sreten Budisavljević

06.08.2021 20:34

Brajan Mej svirao sve instrumente osim ritam sekcije...😂😂😂

Kultura