Aktuelno iz kulture

Požari u Grčkoj prete "rodnom mestu" Olimpijskih igara i mnogim drugim kulturnim spomenicima

Komentari

Autor: Artnet

05/08/2021

-

16:57

Požari u Grčkoj prete "rodnom mestu" Olimpijskih igara i mnogim drugim kulturnim spomenicima
Akropolj - Copyright Tanjug/AP/Aggelos Barai

veličina teksta

Aa Aa

Najgori požari u poslednjih nekoliko decenija haraju južnim delovima Evrope, preteći ljudskim životima, kućama, ali i kulturnoj baštini, piše Artnet.

U Grčkoj, gde je proteklih dana živa u termometru bila na 47. podeoku, bukte brojni požari, a od srede na stotine vatrogasaca pokušavaju da obuzdaju požare nadomak Atine. 

Akropolj i ostali drevni arheološki lokaliteti zatvoreni su ove nedelje zbog visokih temperatura, a mnogi su obavijeni i dimom. Dok se na drugom kraju sveta dodeljuju olimpijske medalje, na području na kom su ustanovljene Olimpijske igre 776. godine i na kom su održavane duže od hiljadu godina, požari besne danima i sada prete ovom istorijskom lokalitetu. 

Ministarka kulture Lina Mendoni rekla je da požari u blizini svetilišta Olimpije, koje je sada arheološki lokalitet i muzej, dolaze pod kontrolu.

"Sve što je moglo biti urađeno da se Olimpija zaštiti od plamena, učinjeno je", rekla je ona novinarima.

Artefakti neprocenjive istorijske i umetničke vrednosti iz predostrožnosti su uklonjeni iz Tatoj palate, nekadašnje kraljevske rezidencije na planini Parnis, iako se požari još nisu primakli ovom području.

U drugom delu Grčke, plamen preti Manastiru prepodobnog Davida i selu Drimonas na ostrvu Evija. Nekolicina monaha je odbila da napusti manastirski posed, a do sada na ovom području nema žrtava.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura