Aktuelno iz kulture

"Belo more maslinjaka": Otvoren Paviljon Srbije na Bijenalu umetnosti na Malti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/03/2024

-

15:14

"Belo more maslinjaka": Otvoren Paviljon Srbije na Bijenalu umetnosti na Malti
"Belo more maslinjaka": Otvoren Paviljon Srbije na Bijenalu umetnosti na Malti - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja

veličina teksta

Aa Aa

Na prvom Bijenalu umetnosti na Malti, koje se održava od 11. marta do 31. maja ove godine, danas je otvoren Paviljon Republike Srbije, a našu zemlju predstavljaju tri umetnika – slikari: Ivana Živić i Đorđe Stanojević i vajar Miodrag Rogan.

Tema prvog Bijenala umetnosti u Valeti, koje se održava pod patronatom Uneska, jeste "Belo more maslinjaka", a Republika Srbija jedna je od zemalja učesnica koja se predstavlja u nacionalnom paviljonu, u prostoru tvrđave Svetoga Elma izložbom "Likovnost i nasleđe: vizuelni dijalog koji nosi poruku o potrebama čuvanja i zaštite".

Ministarstvo kulture i informisanja

 

Pomoćnik ministra kulture za međunarodne odnose i evropske integracije Stanko Blagojević je, otvarajući Paviljon Srbije, preneo poruku potpredsednice Vlade i ministarke kulture Maje Gojković i naglasio značaj predstavljanja savremene umetnosti Republike Srbije na najznačajnijim smotrama u svetu.

"Za Srbiju je ovo važan kulturni događaj na međunarodnom planu. Predstavljanje savremenog stvaralašta na značajnim međunarodnim manifestacijama, i umetničke scene u kojoj se ogleda kreativnost, originalnost, kao i utkanost tradicije u naš osećaj realnosti, istovremeno reflektuje posebnost stila i univerzalnost izraza i u kulturnoj politici Republike Srbije zauzima jedno od najvažnijih mesta", rekao je Blagojević u ime ministarke kulture i podsetio da je pored Malte, Srbija bila prisutna i na Bijenalu u Veneciji, Kvadrijenalu u Pragu, Bijenalu dizajna u Londonu, Trijenalu u Milanu i drugim značajnim manifestacijama.

Ministarstvo kulture i informisanja

 

Komesar i kustos izložbe Biljana Jotić, koja je i direktorka Muzeja primenjene umetnosti, istakla je da u samom početku razvijanja novog bijenala umetnosti, Malta poziva na teme istorije, nasleđa, multikulturalnosti, spajanja vremena i prostora.

"Paviljon Republike Srbije odgovara konceptom likovna umetnost i nasleđe: vizuelni dijalog i prostorna komunikacija. U specifičnom prostoru Fort St Elmo pojavljuju se specifične poetike Ivane Živić, Đorđa Stanojevića i Miodraga Rogana. Tri savremena izraza, kroz pomalo zaboravljene likovne medije, slike i skulpture, povezuju vreme i prostor, a site specific postavka nastala je u reakciji na arhitekturu koja je deo nasleđa Malte. Ovaj pomalo romantičan koncept kritički odgovara na potrebe trajanja i očuvanja čoveka i prirodnih procesa fizičke realnosti i bića u vremenu sa prefiksom 'post' i paralelnih realnosti. Vreme i prostor su nedeljivi, a umetnost reaguje senzibilitetom svojstvenom čoveku", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja

 

Pored nacionalnih selekcija, umetnici iz više od dvadeset zemalja predstavljaju se i na brojnim lokacijama, širom Malte u okviru tematskih postavki.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu