Aktuelno iz kulture

Otvorena izložba Art Expo: Na Novosadskom sajmu počeli dani umetnosti i kulture

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2024

-

15:50

Otvorena izložba Art Expo: Na Novosadskom sajmu počeli dani umetnosti i kulture
Otvorena izložba Art Expo: Na Novosadskom sajmu počeli dani umetnosti i kulture - Copyright Novosadski sajam/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Izložba umetnosti "Art Expo" u Auli Novosadskog sajma i ove godine je okupila umetnike – pojedince i udruženja, omogućila predstavljanje galerija, tematskih postavki, rukotvorina, antikviteta. Nastupaju akademski, edukovani ili samouki slikari, a izložena su i brojna dela primenjene umetnosti. Izložbu je danas svečano otvorio Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

"Imajući u fokusu integritet i identitet čoveka u savremenom svetu ovogodišnja postavka 'Art Expo'-a pokreće pitanja kojima zadiru u samu srž brisanja identiteskih oznaka u svetu globalizacije. Ovaj Sajam, koji umrežava i sinergiše, jasno prepoznaje ritam po kojem diše Novi Sad kao Kulturna prestonica Evrope, Omladinska prestonica Evrope i UNESKO kreativni grad. Umetniku Zdravku Joksimoviću iskreno čestitam u ime Grada Novog Sada i gradonačelnika Milana Đurića, a svim ovogodišnjim izlagačima, organizatorima želim da se na ovom mestu naši putevi i dalje ukrštaju, a da ruke, u znak dobrodošlice Grada domaćina, nastave još dugo godina da se šire i pružaju ka novim prostranstvima umetničkih izraza okupljenih oko svih markantnih tačaka kulturnog razvoja Novog Sada", istakao je Rožić.

Novosadski sajam/Promo

 

Po otvaranju Izložbe umetnost "Art Expo", dodeljeno je i priznanje "Sava Šumanović", nagrada koja se dodeljuje za domete u likovnoj umetnosti. Ovogodišnji laureat je Zdravko Joksimović vajar iz Beograda, koji je primajući priznanje rekao da je to jedna od "najznačajnijih nagrada u njegovom opusu i životu".

Članovi žirija koji je ove godine odlučivao o dodeli tog priznanja bili su Svetlana Mladenov, istoričarka umetnosti iz Novog Sada, Vesna Latinović, galeristkinja iz Novog Sada i Sava Stepanov likovni kritičar iz Novog Sada (predsednik žirija). Odluku su doneli su na sastanku koji je održan 12. marta, a neposredan povod bile su dve nedavne Joksimovićeve samostalne izložbe u galeriji X vitamin i u Muzeju Zepter u Beogradu.

"Figura: Ljudi"

Na sajmu je predstavljena i izložba "Figura: Ljudi", na kojoj su zastupljeni umetnici različitih generacija koji se na umetnički eksplicitan način bave temom čoveka i njegove sudbine u savremenom svetu i izražavaju se pretežno u mediju skulpture i instalacije.

Novosadski sajam/Promo

 

Posetioci mogu da vide i tematsku izložbu "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka".

Izložba umetnosti "Art Expo" traje do ponedeljka 25. marta. Ulaz se ne naplaćuje, a radno vreme je od 10 do 20 časova.

U četvrtak, 21. marta, u Hali “Master”, u 11 časova, svečano će biti otvoreni i Sajam obrazovanja „Putokazi“, prvi Sajam gejminga „NS Gaming Week“, kao i manifestacije „Dani Laze Kostića“. Istog dana, od 10 do 15 časova, biće održan i Sajam zapošljavanja, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Novi Sad.

Danima umetnosti, kulture, obrazovanja i gejminga podrška su: Ministarstvo prosvete, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Grad Novi Sad, Gradska uprava za obrazovanje i Gradska uprava za kulturu.

Sponzor jubileja Novosadskog sajma je Telekom Srbija.

Komentari (0)

Kultura