Aktuelno iz kulture

Teodora Spasić: "Kopelija" je komičan balet za mladu i staru publiku

Komentari

Autor: Tanjug

19/03/2024

-

10:38

Teodora Spasić: "Kopelija" je komičan balet za mladu i staru publiku
Teodora Spasić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Balerina Teodora Spasić igra u obnovljenoj predstavi "Kopelija" kompozitora Lea Deliba (1836-1891), čija je premijera zakazana za 19. mart u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Spasić je rekla da je balet u koreografiji Ljubinke i Petra Dobrijevića (1931–2009) izvođen pre desetak godina u Narodnom pozorištu, a sada ga obnavljaju "na radost svih generacija, jer je predstava i za mlađu populaciju kao i za stariju". 

"To je pre svega komičan balet. Od početka do kraja ima jako puno deonica koje izazivaju smeh. Publika reaguje i učestvuje u celokupnoj predstavi sa nama", naglasila je balerina.

Izdvojivši kao najzanimliviji lik Kopelijusa, koga igra Jovica Begojev, Spasić je dodala da je svaka proba bila drugačija, jer je igračima inspiracija sa svakim njenim novim momentom u pripremi priče.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Spasić je navela da će se od aprila u Narodnom pozorištu pripremati balet "Banović Strahinja" i da su igrači "spremni za nove izazove".

Kako kaže, njene kolege imaju problem sa ugovorima i zaposlenjem, jer iako se u penziju odlazi sa 64, 65 godina, baletskim umetnicima radni vek prestaje znatno ranije.

"To je individualna stvar, ali mi prestajemo sa igrom do četrdeset i neke godine, pa do pedesete, telo je funkcionalno za našu profesiju. Posle toga, ne služimo profesiji u igračkom smislu", upozorila je Spasić.

Potrebno je preurediti uslove, da se igrači drugačije angažuju i ostanu u profesiji, i oslobode ugovor za neke igrače koji dolaze, navela je Spasić.

Spasić je ocenila da bi zakon o ranijem odlasku u penziju baletskim igračima "olakšao enormno život", pošto se radi o profesiji sa kratkim radnim vekom od dvadesetak godina.

Komentari (0)

Kultura