Aktuelno iz kulture

Balerina Teodora Spasić: Balet "Gusar" je raskošan, a kolorit, scenografija i kostimi izvedeni do perfekcije

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

10:28

Balerina Teodora Spasić: Balet "Gusar" je raskošan, a kolorit, scenografija i kostimi izvedeni do perfekcije
Balerina Teodora Spasić: Balet "Gusar" je raskošan, a kolorit, scenografija i kostimi izvedeni do perfekcije - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Balerina Teodora Spasić igra u baletu "Gusar" Narodnog pozorišta u Beogradu za koji se pripremala skoro šest meseci.

"Pripreme su bile izuzetno naporne u smislu vremena u sali, dok se sve ukomponovalo. Balet obiluje mizanscenima - to su delovi koji su više glumački nego igrački. Puno je protagonista. Proces stvaranja tih momenata je trajao poprilično dugo", navela je balerina.

Prema njenim rečima, "Gusar" obiluje sa raskoši, a kolorit, scenografija i kostimi su "izvedeni do perfekcije, do svakog detalja".

Spasić je napomenula i da "Gusar" predstavlja novost, jer je ovo njegovo prvo izvođenje za 100 godina postojanja baleta Narodnog pozorišta.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Govoreći o položaju baletskih umetnika u Srbiji, Spasić je rekla da im nedostaje medijska pažnja i da u javnosti nisu toliko zastupljeni.

"Nismo ljudima na oku ukoliko ne dođu u pozorište. Drama, glumci su u filmovima, viđamo ih u serijama i mnogo su nam bliži u odnosu na baletske umetnike", istakla je Spasić za Tanjug Reflektor.

Upitana kako vidi budućnost baleta u 21. veku, Spasić je rekla da "klasika i prave vrednosti nastavljaju da drže svoju cenu bez obzira na to što smo u nekom ludom vremenu sa tehnologijama i svime što nas okružuje".

 Spasić je dodala da "ono pravo uvek ostaje, ima neprolaznu vrednost".

Komentari (0)

Kultura