Aktuelno iz kulture

Premijerom predstave "Gusar", Balet Narodnog pozorišta obeležio prvi vek postojanja

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2023

-

09:08

Premijerom predstave "Gusar", Balet Narodnog pozorišta obeležio prvi vek postojanja
Premijerom predstave "Gusar", Balet Narodnog pozorišta obeležio prvi vek postojanja - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Premijernim izvođenjem predstave "Gusar", na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, Balet Narodnog pozorišta obeležio je sto godina postojanja.

Spektakl u Narodnom pozorištu sinoć je pozicionirao Beograd na svetsku mapu prestonica baleta.  

"Ansambl Baleta Narodnog pozorišta ostavlja trajni doprinos srpskoj kulturi, predstavljajući publici baletske klasike koji su neizostavni deo evropskog kulturnog nasleđa. Pored negovanja tradicije klasičnog baleta, baletski repertoar je prepoznatljiv, kroz svoju istoriju, po autentičnim praizvedbama domaćih koreografa i kompozitora, kao i savremenim plesnim delima koji su ugrađeni u temelje umetničke igre u Srbiji'', istakao je v.d. upravnika Narodnog pozorišta Svetislav Goncić u najavi sinoćnjeg spektakla. 

"Nas ta tradicija postojanja stalno inspiriše da ne zaboravimo, obavezuje da ne prekinemo i da započnemo sledećih sto godina, uvereni da ćemo Balet Narodnog pozorišta u Beogradu i naš najznačajniji baletski ansambl uvesti u novi vek postojanja s velikim ambicijama i nadamo se velikim uspesima i novoj energiji za budućih sto godina", dodao je Goncić.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Umetnička direktorka Baleta Ana Pavlović smatra da nesporna činjenica koja nam ukazuje da Balet Narodnog pozorišta kontinuirano postoji čitav vek, svedoči o njegovom značaju u našem društvu, ali nas i podseća da je neophodno konstantno raditi na negovanju i unapređenju baletske umetnosti, jer ona predstavlja važan deo naše kulturne istorije.

"Balet Narodnog pozorišta je kroz istoriju dugu sto godina prolazio kroz velike uspone i padove, ali je uvek opstajao zahvaljujući kvalitetnim umetnicima, baletskim igračima, koreografima i pedagozima. Oni su nesporno dali svoj veliki doprinos u nastajanju, razvitku i vođenju Baleta ka svetskoj prepoznatljivosti, između klasičnog i tradicionalnog izraza, pronalazeći svoje mesto u autentičnosti. Nikada ne smemo zaboraviti njihovu veličinu i njihovo stvaralaštvo“, poručuje Ana Pavlović koja je i primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

U čast velikog jubileja, kompletan ansambl Baleta pripremio je ekskluzivni spektakl - premijerno izvođenje predstave "Gusar/Le Corsaire“, u koreografiji Bahrama Juldaševa, prema postavkama M. Petipa i P. Guseva i na muziku Adolfa Adama i grupe kompozitora.

Ovaj balet, koji će na našoj sceni prvi put biti izveden u integralnoj verziji, pripada opusu starih, grandioznih baletskih produkcija 19. veka i upravo zbog te činjenice predstavlja značajan i veliki poduhvat Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Naslovnog junaka, gusara Konrada igrao je Hoze Iglesias, lik Medore dočarala je Sofija Matjušenskaja, dok se u ulozi Gulnare našla Teodora Spasić.

U podeli su i Randol Betankourt (Isak Lankedem), Egor Burba (Ali), Petar Đorčevski (Birbanto), Željko Grozdanović (Seid-paša), Čedomir Radonjić (Evnuh)...

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Raskošni kostimi Katarine Grčić Nikolić i grandiozna scenografija Olge Đurđević dodatno su oplemenili ovu bajkovitu baletsku priču koja je izvedena pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.

Premijeri "Gusara" i obeležavanju 100. godišnjice Baleta Narodnog pozorišta prisustvovala je i ministarka kulture Maja Gojković.

Prva repriza biće održana u četvrtak 23. marta, a do kraja meseca, balet "Gusar/Le Corsaire“ imaće još dva izvođenja, 28. i 29. marta.

Komentari (0)

Kultura