Aktuelno iz kulture

Hus iz Parnog valjka objavljuje solo singlove: Kad krenu, ne znam ni kuda idu, ni odakle dolaze

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2021

-

15:54

Hus iz Parnog valjka objavljuje solo singlove: Kad krenu, ne znam ni kuda idu, ni odakle dolaze
Hus iz Parnog valjka objavljuje solo singlove: Kad krenu, ne znam ni kuda idu, ni odakle dolaze - Copyright Printscreen YouTube/G P

veličina teksta

Aa Aa

Gitarista i autor pesama Parnog valjka Husein Hasanefendić Hus zapevao je i objavio nedavno prve samostalne singlove "Pjesmica" i "Bar na dan", ali ističe da nema pretenzija ka solo karijeri i da jedva čeka da matični bend ponovo uđe u studio.

Hasanefendić je rekao agenciji Tanjug da je tokom pandemijskih meseci, kada nije mogao raditi sa Valjkom, u "kombinaciji dosade i izolacije" odsvirao i otpevao sam neke demo materijale.

"Od desetak snimljenih pesama neke su zazvučale kao mogući Valjkovi singlovi, a neke su pak zbog tekstova ili ugođaja vukle u moj lični film. Tih nekoliko će s vremenom biti objavljene solo. Možda će biti album, a možda i ne", rekao je Hasanefendić.

Iako je kao gitarista pevao i u Grupi 220, na albumu "Slike" (1974), a potom i davno u dve Valjkove pesme "Stojim već satima" i "A ja bih s vragom", Hus nakon novog iskustva pred mikrofonom kaže da ostaje "totalno ispunjen svojom ulogom u bendu koja je mnogo komfornija nego biti pevač".

"Dok se sve to dešavalo u intimi mog studija, nije bilo frke. Dileme su nastale kada je krenula priča o objavljivanju. Bio sam prilično izbezumljen od toga. Što mi to treba? Valja li to? Veliku ulogu u odluci imao je (gitarista Valjka Marijan Brkić) Brk koji mi je pomagao u tehničkom aspektu, a i podsticao mi je samopouzdanje. Na posletku su mi svi iz benda pomogli i dali podršku", rekao je Hasanefendić.

Ovog proleća objavljena "Pjesmica" i nedavna "Bar na dan" su pravi pop letnji hitovi, ali obe nose poruku angažovanog eskapizma. Hasanefendić, međutim, ističe da su nastale instinktivno.

"Kad krenu, ne znam ni kuda idu, ni odakle dolaze. Kad bih morao da analiziram, rekao bih da baštine sve ono što sam slušao u formativnim godinama. Sve je to život", rekao je gitarista.

Nakon više od godinu i po bez svirki, Parni valjak je najavio da se vraća na scenu 12. avgusta koncertom u Novoj Gradiški, a slede Makarska 14. avgusta i 16. avgusta Split.

"Što se koncerata tiče, uzbuđenje je ogromno. Na probama smo vrlo brzo zazvučali kao da pauze nije ni bilo, pa mi ostaje nada da će tako biti i na svirkama pred ljudima. Konačno", zaključio je Hasanefendić.

Komentari (0)

Kultura