Aktuelno iz kulture

"Večno zaljubljen u Grmeč": U Hašanima obeleženo 40 godina od smrti Branka Ćopića

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2024

-

17:05

"Večno zaljubljen u Grmeč": U Hašanima obeleženo 40 godina od smrti Branka Ćopića
"Večno zaljubljen u Grmeč": U Hašanima obeleženo 40 godina od smrti Branka Ćopića - Copyright Prinskrin/Youtube/branko Lazic

veličina teksta

Aa Aa

U Hašanima u Republici Srpskoj danas je obeleženo 40 godina od smrti Branka Ćopića, jednog od najčitanijih srpskih pisaca.

Kod piščeve biste ispred spomen-škole vence su položili ministar prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, predstavnici Ministarstva trgovine i turizma, opštine Krupa na Uni, ustanove "Bašta slezove boje", Zavičajnog društva "Branko Ćopić" i Osnovne škole "Branko Ćopić".

Stojičićeva je rekla da pod balkanskim nebom "nije bilo pisca koji je voleo svoj rodni kraj i ljude kao što je bio Ćopić".

"Zaljubljen u Grmeč, stvorio je dela koja su jedan od najvećih dometa naše kulturne baštine. Ostao je najplodonosniji i najpredvođeniji pisac, nezaobilazan u školskoj lektiri", rekla je ona.

Prema njenim rečima, Ministarstvo prosvete i kulture je izgradnjom replike Ćopićeve rodne kuće i projektom "Bašta slezove boje" vratilo dostojanstvo liku Branka Ćopića.

"Bitno je da se projekat održava u životu u smislu da učenici posećuju ovo mesto i da na kvalitetetan način dožive lepotu kraja gde je rođen Ćopić", rekla je ona, prenosi agencija Srna.
Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić rekao je da 40 godina od smrti Branka Ćopića u njegovom rodnom kraju živi sećanje na pisca koji je svojim delima svet upoznao sa Hašanima.

"Opština Krupa na Uni i dalje će podržavati sve manifestacije koje doprinose promociji lika i dela Branka Ćopića, Hašana i naše opštine", dodao je Kljajić.

Direktor ustanove "Bašta slezove boje" Blaženka Kenjalo rekla je da se danas, 40 godina od Ćopićeve smrt oživljavaju njegov duh i dela.

"Branko Ćopić nije bio samo književnik, već i vizionar čija su dela oslikavala duh našeg naroda, njegovu snagu, ali i dileme i boli. Svojim pričama, pesmama i romanima Ćopić nas je vodio kroz pejzaže naše domovine i lavirinte ljudskih emocija i iskustava", navela je ona.

Predsednik Zavičajnog društva "Branko Ćopić" Hašani Dušanka Dakić rekla je da ovo društvo neguje uspomenu na pisca koji je ceo život Hašane nosio u srcu i delu.

"Otvoreni smo za saradnju sa svima koji žele da promovišu delo Branka Ćopića", rekla je Dakić.

Nakon polaganja venaca ispred Spomen-škole, program je nastavljen kod Spomen-kuće, a prigodan program pripremili su učenici osnovne škole koja nosi ime slavnog pisca.

Spomen-ploča Branku Ćopiću povodom obeležavanja 40 godina od njegove smrti biće danas otkrivena na ulazu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, a na inicijativu Društva učitelja Republike Srpske.

Srpski pisac Branko Ćopić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, nadahnuti pripovedač, tvorac zanimljivih i upečatljivih likova i događaja koji je pisao svežim, sočnim i slikovitim jezikom, rođen je 1. januara 1915. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a u Narodnooslobodilačkom ratu učestvovao od 1941. godine.

Ćopić je počeo da piše još kao đak učiteljske škole i pre Drugog svetskog rata objavio je zbirke pripovedaka "Pod Grmečom", "Borci i begunci" i "Planinci".

Njegova prozna dela su prožeta lirikom, živopisnim realističkim slikanjem života na selu, poznavanjem mentaliteta i psihologije ljudi Grmeča i Podgrmečja, njegovog zavičaja, te vedrinom i vitalnošću duha.

Napisao je veći broj knjiga za decu, među kojim su: "Bojna lira pionira", "Put u vedrinu" (poezija), "U svetu leptirova i medveda", "Bosonogo detinjstvo" (priče), "Ognjeno rađanje domovine" i "Ratnikovo proleće" (zbirke pesama).

Poslednjom zbirkom pripovedaka "Bašta slezove boje", za koju je dobio Njegoševu nagradu, Ćopić se predstavio kao pisac izuzetne misaonosti i stila, ali i kao razočarani čovek obuzet melahnolijom i sumornim slutnjama, posebno u uvodu knjige u kojem piše o strepnji od "crnih konjanika" - ubica španskog pesnika Federika Garsije Lorke.

To kao da je nagovestilo njegovo samoubistvo 1984. godine u Beogradu. Ostala Ćopićeva dela su: "Prolom", "Gluvi barut", "Ne tuguj, bronzana stražo", "Osma ofanziva" (romani), "Rosa na bajonetima", "Surova škola" i "Doživljaji Nikoletine Bursaća" (zbirke pripovedaka).

Komentari (0)

Kultura