Aktuelno iz kulture

"Moj Branko ne laže": Za kraj Martovskog festivala premijera filma o Branku Ćopiću

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2023

-

17:56

"Moj Branko ne laže": Za kraj Martovskog festivala premijera filma o Branku Ćopiću
"Moj Branko ne laže": Za kraj Martovskog festivala premijera filma o Branku Ćopiću - Copyright Prinskrin/Youtube/branko Lazic

veličina teksta

Aa Aa

U završnici jubilarnog, 70. izdanja Martovskog festivala, u nedelju 2. aprila od 19h nakon dodele nagrada najboljim autorima i filmovima, u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održana svetska festivalska premijera premijera dokumentarnog filma "Moj Branko ne laže" u režiji Branka Lazića. 

Film je posvećen liku i delu Branka Ćopića i pokušava da odgovori na pitanje kako je vedri pisac, koji je iza sebe ostavio impozantno delo, ozbiljnu oporuku i tragičnu biografiju, postao i ostao "samo" partizanski i dečiji pisac.

Ovaj film snimljen je u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, po scenariju Saše Berendike. U filmu učestvuju akademik Matija Bećković,  istoričar Predrag Marković, prof. dr Mihajlo Pantić, reditelj Darko Bajić, prof. dr Duško Pevulja, doc. dr Oleg Soldat, književnici Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Vule Žurić… 

Branko Lazić rođen je 1968. u Sarajevu, živi u Banjaluci. Urednik je dokumentarnog programa na Radio-televiziji Republike Srpske. Autor je preko 500 emisija, spotova i dokumentarnih filmova. 

Radio kao fotoreporter, snimatelj, reditelj , producent, šef produkcije i direktor programa ATV BL. 
Mentor na radionicama dokumentarnog filma "Kratkofil panč“. Dobitnik preko 50 nagrada za  dokumentarne filmove, na domaćim i međunarodnim festivalima. Autor 10 dugometražnih i 15 kratkometražnih dokumentarnih filmova.

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, održava se od 28. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja. 
Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine je u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja, kakvog do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura