Aktuelno iz kulture

Prodajna izložba dela savremenih umetnika: Centar za grafiku prikuplja sredstva za lečenje Jelene Petrović-Luković

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2024

-

10:14

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Galeriji Centra za grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti do 5. aprila otvorena je prodajna izložba umetničkih dela, a sva sredstva od prodaje prosleđuju se za lečenje umetnice Jelene Petrović-Luković. 

Kompletna sredstva dobijena od prodaje radova koje su donirali domaći savremeni umetnici biće prebačena na namenski račun za kupovinu terapije "Sacituzumab Govitecan", eksperimentalne terapije neophodne za njeno lečenje.

"Jelena je fantastična umetnica i još bolji čovek. Volala bih ako ovo gleda da zna da smo svi tu i kada sve prođe da ćemo da organizujemo još veću izložbu", kaže za Euronews Srbija kustoskinja Centra za grafiku Nataša Janković.

Euronews Srbija

 

Od plivača, vode, abstraktnih oblika pa sve do velikih printova automobila na ovoj izložbi se mogu naći umetnički radovi po ceni od hiljadu, dve hiljade pa sve do nekoliko hiljada dinara. Ovde se mogu videti i slike i grafike studenata koji su poslali svoje radove i to je samo jedan deo. 

"Snaga zajedništva je u tome da kada se sapletete ili padnete ili se jednostavno izgubite tlo pod nogama, da znate da niste sami i da će imati neko da vas podrži i pomogne vam da ustanete", kaže za Euronews Srbija vizuelna umetnica Jelena Milićević. 

Ovo je jedinstvena prilika da se humanitarnim doprinosom uživa u umetničkim delima, a prema rečima prisutnih veliki odziv uliva poverenje da će Jelenina borba za život i ovog puta nadjačati izazove pred kojima se našla.

Plakat

 

Pozivu da učestvuju na izložbi, do sada su odazvali su se umetnici: Aleksandar Leka Mladenović, Biljana Vuković, Milivoj Miško Pavlović, Ana Crnoglavac, Jelena Vićentic, Jelena Petrović, Slavko Luković, Iva Kalšan, Sara Lazarević, Aleksandar Radičević, Vladimir Veljašević, Marija Anđelković, Nebojša Radojev, Jelena Nikolić, Valerija Veličković, Tijana Ivanović, Ksenija Jovišević, Dušan Miljuš (+Branko Miljuš), Jovana Braletić, Sandra Lakićević, Marija Kuruzović, Ana Cvejić, Vladimir Milanović, Radmila Korać, Katarina Rakić, Nevena Stojinov, Damjan Stevovic, Nikola Radosavljevic, Vanja Pašić, Maja Vranić, Vladimir Miljković, Mila Sretenović, Ivona Pleskonja , Ana Maksimović, Vladan Sibinović, Sanja Cvetić, Zoran Graovac, Ivana Milev, Remake, Vanja Pašić, Nikola Nikoletic, Andrea Moračanin, Danilo Paunović, Nikola Velicki, Luka Tripković, Milan Antić, Lidija Delić, Simonid Rajčević, Dimitrije Pecić, Dimitrije Turudić, Jelena Simonović, Jelena Prljević i Zoran Dimovski.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu