Aktuelno iz kulture

"Topli film" otvara 17. Beldocs: Istorija jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla kvir likova

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2024

-

16:53

"Topli film" otvara 17. Beldocs: Istorija jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla kvir likova
Beldocs/Promo/Warm Film - Copyright Beldocs/Promo/Warm Film

veličina teksta

Aa Aa

Dugometražni dokumentarac "Topli film", autora Dragana Jovićevića, otvoriće 17. Beldocs, 22. maja.

"Topli film" je početkom marta imao zapaženu premijeru na 26. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu, a projekcija na otvaranju 17. Beldocsa, u okviru Srpskog takmičarskog programa, biće njegova nacionalna premijera.

Ovaj film pripada žanru hibridnog dokumentarca i obrađuje istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla takozvanih kvir likova, predstavljenih u širokoj lepezi tumačenja tog termina. Počevši od naslova snimljenih nakon Drugog svetskog rata pa sve do danas, "Topli film" tematizuje pitanje u kojoj se meri menjalo društvo u pogledu odnosa prema LGBT likovima kroz umetnost filma.

Da bi predstavio tako složenu priču, autor je koristio skoro 40 ostvarenja, počevši od "Život je naš" i "Sofke" snimljenih 1948. godine pa sve do "Južnog vetra" i "Kelta" u novije vreme. Kroz tu istorijsku "vožnju", vode nas dvojica mladih glumaca - Đorđe Mišina i Đorđe Galić, iz čije perspektive pratimo kako se, tokom svih burnih istorijskih dekada, promenio odnos društva prema onima koji se ponašaju i osećaju drugačije, posebno danas u vremenu opšte homofobije i zatvorenosti.

Beldocs/Promo

 

Film počinje upravo medijskim napadom na produkciju filma, zbog potencijalnog kvir sadržaja, pre nego što je i bio prikazan. Upravo su različiti uticaji spoljašnjih okolnosti na tretman LGBT+ likova tokom duge istorije ovdašnje kinematografije okosnica "Toplog filma". Pored Đorđa Mišine i Đorđa Galića, koji su glavni protagonisti filma, za potrebe rekonstrukcije sećanja na brojne filmske naslove u "Toplom filmu", intervjuisani su reditelji, glumci, teoretičari, dramaturzi i novinari. Među intervjuisanima su autori poput Želimira Žilnika, Srđana Dragojevića i Jovana Markovića, te Mladena Đorđevića, Stevana Filipovića i Milice Tomović, glumci Goran Jevtić i Miloš Timotijević, kritičari i teoretičari kao što su Nebojša Jovanović i Saša Radojević, Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević i aktivista Predrag Azdejković.

Beldocs/Promo

 

U "Toplom filmu" se poslednji put na filmu pojavljuje Milan Jelić, glumac i reditelj, ujedno i pionir "kvir estetike", autor legendarnog filma "Bubašinter". Scenarista i reditelj filma je Dragan Jovićević, koji zajedno sa Natašom Pavlović i Predragom Azdejkovićem potpisuje i produkciju.

Nataša Pavlović, čija je produkcija "Pogon" glavni producent filma, ujedno je i montažerka "Toplog filma", dok su snimatelji bili Nebojša Vasić i Aleksandar Jovanović, kompozitor muzike Nenad Jelić, a dizajner zvuka Filip Verkić. Nastanak filma finansijski su podržali Filmski centar Srbije i Slobodan Ranđelović. 

Sedamnaesto izdanje Beldocs festivala održaće se u periodu od 22. do 29. maja na nekoliko lokacija u Beogradu.

Festival koji je osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina i organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na više od sedam lokacija. Festival Beldocs dodeljuje šest nagrada u četiri takmičarska programa.

Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura