Aktuelno iz kulture

Filmski nastavci koje niko nije želeo: Najgori bioskopski promašaji nakon uspešnih originala

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

08/08/2021

-

21:28

Filmski nastavci koje niko nije želeo: Najgori bioskopski promašaji nakon uspešnih originala
Filmski nastavci koje niko nije želeo: Najgori bioskopski promašaji nakon uspešnih originala - Copyright Printscreen YouTube

veličina teksta

Aa Aa

U današnje vreme, čim neki film postigne iole dobar komercijalni uspeh, možemo očekivati da ćemo dobiti i njegov nastavak, htela to publika ili ne.

Produkcijske kuće spremne su da rizikuju ogromne svote novca, kako bi zaradile na istoj priči, a na to nisu bili imuni ni tvorci bioskopskih hitova iz sedamdesetih i osamdesetih. 

Dan nezavisnosti: Nova pretnja (2018)

Nastavak hita iz devedesetih nije zaradio ni trećinu iznosa, koji je originalni film doneo na bioskopskim blagajnama. Procenjeno je da je produkcija za svaki uloženi dolar u ovom filmu iz 2018. godine dobila samo 62 centa. 

Samim tim što se u "Novoj pretnji" nije vratio Vil Smit, takav ishod je bio očekivan.

Trejnspoting 2 (2017)

Prošla je 21 godina između originalnog filma "Trejnspoting" i njegovog nastavka, pa je ostalo nejasno kojoj publici je bio namenjen. Reditelj Deni Bojl vratio se u režisersku stolicu, kao i sve četiri zvezde iz prvog dela, a da to zapravo nikome nije bilo potrebno.

Prvi film bio je važna beleška jedne epohe o bolesti zavisnosti i prolaznoj mladosti, što nastavak nije uspeo da dostigne.

Osmi putnik protiv Predatora: Rekvijem (2007)

Odluka da se snima nastavak filma "Osmi putnik protiv predatora" misteriozna je samim tim zato što je originalno ostvarenje postiglo prosečan uspeh u bioskopima.

Očekivano, nastavak je produkciji doneo samo jedan milion dolara preko uloženog iznosa, uprkos tome što su milioni uloženi u marketing.

Niske strasti 2 (2006)

Neočekivani hit Pola Verhovena "Niske strasti" dobio je nekoliko nominacija za Oskara, dok je nastavak dobio četiri Zlatne maline, uključujući i onu za najgori film i najgoru glumicu, uprkos budžetu većem za čak trideset procenata.

Film je u bioskopima doneo samo četiri posto zarade svog prethodnika, uprkos tome što se u glavnu ulogu vratila Šeron Stoun.

Gluplji i tuplji: Kad je Hari sreo Lojda (2003)

Prednastavci uvek predstavljaju veliki rizik, naročito ako u njima nema glavnih likova, koji su original činili onim što je. Ne samo da se u ovom ostvarenju nisu vratili Džim Keri i Džef Danijels, nego je smenjen i rediteljski dvojac - Piter i Bobi Fareli. 

Taj film na IMDb sajtu nosi ocenu 3,4, za razliku od originalnog filma, koji ima 7,3. Istini za volju, ekipa iz "Glupan i tupan" okupila se dvadeset godina kasnije u "Glupan i tupan DA", ali je takođe dobio loše ocene kritike i publike.

Brzina 2 (1997)

Uspeh filma "Brzina" koji je u bioskopima zaradio preko 350 miliona dolara, naveo je tvorce da što pre snime i nastavak, uprkos tome što je narativ originalnog ostvarenja bio potpuno zaokružen. 

Reditelj Jan de Bont morao je da pristane, jer je imao ugovor sa studiom koji ga je obavezivao da snimi određen broj filmova. Visokom platom uspeli su da privole i Sandru Bulok da se vrati u nastavak, ali ne i Kijanu Rivsa, koji u tom trenutku nije želeo da snima akcione filmove.

Umesto njega, ubacili su Džejsona Patrika i jednostavno izbrisali Rivsov lik iz filma.

Od svih stvari koje su mogli da urade u nastavku "Brzine", kreativni tim odlučio je da radnju smesti na kruzer, koji je jedno od najsporijih prevoznih sredstava na svetu. 

Kraj filma jedan je od najskupljih promašaja ikad snimljenih za bioskopsko platno. Produkcija je izgradila čitavo selo u Karibima, koje je razorio lažni kruzer u prirodnoj veličini, a samo ta scena koštala je produkciju pet miliona dolara.

Tim je bio toliko siguran u svoju odluku, da je selo gradio ne jednom, nego dva puta, budući da ga je posle prvog, uništio uragan. 

Na posletku, samo ta konačna scena "progutala je" oko četvrtine kompletnog budžeta filma.

Na posletku, film je dobio Zlatnu malinu za najgore ostvarenje, najgoru režiju i najgori scenario.

Gorštak 2 (1991)

Od nastavka čuvenog filma "Gorštak" mnogo se očekivalo. Reditelj se vratio na zadatak, kao i gotovo celi kreativni tim, ali su stvari krenule nizbrdo, već na samom početku snimanja.

Prvo su se povredila dvojica glavnih likova, a onda su morali da promene određene scene koje nisu mogle biti izvedene kako je originalno zamišljeno. Pored toga, u Argentini gde je najveći deo filma sniman, izbila je ekonomska kriza, nova kompanija je preuzela produkciju. Bio je to finalni udarac u već klimavo ostvarenje, naročito zato što pomenuta firma nije imala mnogo veze sa filmskom produkcijom, a još manje volje da snimajući nastavak, vodi računa o premisama postavljenim u originalu.

Dobijeni rezultat bio je prepun rupa, jer su izostavljeni važni elementi koji bi povezali radnju, a ljubitelji originalnog "Gorštaka" bili su šokirani takvim nastavkom. Zanimljivo je to da je reditelj napustio premijeru posle samo 15 minuta.

Brilijantin 2 (1982)

Čuveni filmski mjuzikl, koji važi za jedan od najboljih svih vremena, dobio je nastavak u koji je uloženo dvostruko više novca nego u prvi film.

U komercijalnom smislu, film je bio potpuni neuspeh, ali je zato svetu predstavio novu zvezdu - Mišel Fajfer.

Isterivač đavola 2 (1977)

Horor filmovi kao što su "Noć veštica", "Petak 13." i "Deca kukuruza" imali su brojne nastavke koji su potpuno razvodnjili originalne priče, ali je retko koji bio toliko razočaranje, kao što je bio "Isterivač đavola 2".

Originalni film smatra se jednim od najpoznatijih horora svih vremena, koji je inspirisao mnoge buduće filmove, serije, knjige, ali i muziku. 

Međutim, na premijeri nastavka, publika se gromoglasno smejala i to ne zbog namernih komičnih elemenata u filmu, nego zato što u tom filmu sve - od glume, preko zapleta, do vizuelnih efekata, izgleda jednostavno pogrešno.

Vilijam Piter Bleti, autor knjige "Isterivač đavola", tvrdio je da je bio prva osoba u svom pozorištu, koja je počela da se smeje tokom projekcije, dok je reditelj prve ekranizacije, Vilijam Fridkin, tvrdio da je film "loš, kao gledanje saobraćajne nesreće na ulici".

Ipak, nedavno je najavljeno da se snima novi deo "Isterivača đavola", u kom se ponovo pojavljuje Elen Berstin.

Komentari (0)

Kultura