Aktuelno iz kulture

Književniku Selimiru Raduloviću uručena nagrada "Meša Selimović" za pesničku zbirku "Zapis na stubu, jerusalimskom"

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2024

-

13:59

Književniku Selimiru Raduloviću uručena nagrada "Meša Selimović" za pesničku zbirku "Zapis na stubu, jerusalimskom"
Književniku Selimiru Raduloviću uručena nagrada "Meša Selimović" za pesničku zbirku "Zapis na stubu, jerusalimskom" - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada "Meša Selimović" za najbolju knjigu u 2023. godini dodeljena je danas Selimiru Raduloviću (1953) za pesničku zbirku "Zapis na stubu, jerusalimskom" u izdanju Lagune.

Priznanje je uručio Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti", dnevnog lista koji je 36. put dodelio ovu nagradu, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Ceremonija je upriličena na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu srušene Narodne biblioteke. Raduloviću, autoru 12 pesničkih knjiga, pripala je plaketa, reljef sa likom Selimovića (1910-1982), povelja, kao i novčana nagrada.

O dobitniku je odlučivao, kako je navedeno, žiri sastavljen od 59 književnika, kritičara i drugih eminentnih ljudi iz sveta književnosti.

Episkop novobrdski Ilarion je kazao da je "čudesan osećaj da osecaj da se nalazimo na mestu stradanja reči".

"Sabrali smo se danas da se okupamo, kako pesnik govori na jednom mestu, rečju. Kao narod koji je postao bilblijski, imamo privilegiju da hodimo za patrijarhom ka zemlji obećanoj", govorio je episkop.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Ilarion je opisao stihove Radulovića  kao "skladne u jednostavnosti i nepretenciozne".

"Pesnik nas hrabri da, ispod ruševina našeg bića, pronađemo kamen i da ga postavimo kao temelj i ukras svoda, novog grada koji treba da zidamo. Da spasemo dete ispod ruševina i da ga negujemo u sebi i prinesemo Gospodu", rekao je episkop.

Kritičar prof. dr Zoran Đerić je istakao da je "Radulović jedan od najistaknutijih savremenih srpskih pesnika, delatan više od četiri decenije".

"Čitajući njegove pesničke knjige, uviđamo metamorfozu od poezije 'loma jezika', preko onirično-metafizičkog 'Sna o praznini' i egzistencijalno-nostalgičnih oda, do duhovnih himni u kojima su, pored biblijske inspiracije, sve više prisutni bogotražiteljski spisi i žitija svetitelja", primetio je Đerić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kritičar je istakao da je lirika Radulovića "filigranska, suptilna i sva pastelna". Naglasio je "univerzalnost i tananost njegovih strofa, preciznost i savršenost metrike".

Laureat Radulović je rekao da je radostan što mu se pružila prilika da se pridruži "koloni kolega koje su stale pod književnu zastavu Meše Selimovića, izuzetnog pisca i časnog čoveka".

"Bio je čovek gospodstvenog hoda i otmene pojavnosti, od soja i sklada, iz čije je ličnosti nedrilo ono što je bilo harmonično od uravnoteženosti, smireno od snage, tiho od zrelosti, plemenito od jednostavnosti", pričao je o Selimoviću Radulović. 

Dobitnik nagrade je primetio da je "danas mnogo pesnika a malo pevača, mnogo poezije a malo pesama".

"Malo je onih retkih, izabranih pevača, obdarenih iskustvom mita, pesničkom snagom i smislom za riznicu starih stihova. Pesnici se rađaju, a ne stvaraju", kazao je, između ostalog, u svom obraćanju Radulović.

Odabrane stihove Selimira Radulovića čitao je glumac Nebojša Dugalić.

Komentari (0)

Kultura