Aktuelno iz kulture

Selimiru Raduloviću nagrada "Meša Selimović" za zbirku pesama "Zapis na stubu, Jerusalimskom"

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2024

-

13:54

Selimiru Raduloviću nagrada "Meša Selimović" za zbirku pesama "Zapis na stubu, Jerusalimskom"
Selimiru Raduloviću nagrada "Meša Selimović" za zbirku pesama "Zapis na stubu, Jerusalimskom" - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada "Meša Selimović" za najbolju knjigu 2023. godine pripala je u Selimiru Raduloviću za pesničku knjigu "Zapis na stubu, jerusalimskom", u izdanju Lagune, saopštili su danas organizatori iz kompanije Novosti.

Na svečanosti u Vukovoj zadužbini, novinar Novosti Dragan Bogutović je rekao da je veliki žiri sastavljen od 59 književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara u konkurenciji više od 80 naslova izabrao Radulovićevu knjigu dodelivši joj najviše - 28 glasova.

Radulović se, kao 36. dobitnik nagrade "Meša Selimović", zahvalio "kolegama, kritičarima i piscima, koji su u 'Zapisu na stubu, jerusalimskom' prepoznali onaj višak smisla koji ih je usmerio da daju svoj glas".

"Radostan je i pun časti ovaj tren kad stajem pod Mešinu književnu zastavu", rekao je Radulović, direktor Biblioteke Matice srpske i autor 12 pesničkih knjiga, poput "Poslednji, dani", "Dvanaest" i "Izveštaj iz zemlje živih".

Tanjug/Rade Prelić

 

U svom obraćanju, Radulović je primetio da je "pesma, kao i molitva - disanje", da čine čoveka živim i mogu se nazvati "očima i krilima duše".

"Pesma, kao i molitva, nije stvar pripreme, usredsređenosti, već dar, Očev. Ona nije merljiva udelom pesničkog napora. Pesnik može biti spreman za pesmu, ali je pitanje da li je to dovoljno, Jer ništa ne biva, kao i u slučaju molitve, bez blagoslova, Očevog", istakao je pesnik.

Kako je najavljeno, Raduloviću će nagrada kompanije Novosti koja se sastoji od plakete, reljefa sa likom književnika Meše Selimovića (1910-1982), povelje i novčanog iznosa biti uručena u martu na Kosančićevom vencu.

Na drugom mestu, po glasovima žirija je bio Slobodan Jović sa knjigom "U kostreti" i 19 glasova, sledi Nenad Šaponja i "Psihologija gravitacije" sa 18 glasova, "Načertanije" Matije Bećkovića je dobilo 12 glasova, a "Vidi, vidi" Slobodana Zubanovića 11 glasova, naveo je Bogutović.

Selimir Radulović je srpski pesnik, antologičar i trenutno upravnik Biblioteke Matice srpske.

Objavio je osam pesničkih knjiga: "Poslednji, dani" (1986), "San o praznini" (1993), "U sjenku ulazim, oče" (1995), "O tajni rizničara svih suza" (2005), "Snovi svetog putnika" (2009), "Pod kišom suza s Patmosa" (2012), "O pastiru i kamenu sa sedam očiju" (2015), "Senka osmog eona" (2016); knjige izabranih pesama: "Po licu noći" (1996,1997), "Knjiga očeva" (2004), "Gde Bogu se nadah" (2006), "Izveštaj iz zemlje živih" (2009), "Svetlo iz očeve kolibe" (2011) i knjige izabranih i novih pesama: "S visa sunčanog, strašnog" (1999), "Kao mirni i svetli vesnik" (2008), "Pesma s ostrva siročadi" (2010), "Dah male molitve" (2017).

Tanjug/Rade Prelić

 

U izdanju "Srpske književne zadruge" i "Pravoslavne reči" objavljena su mu Izabrana dela (I-V).

Povodom njegovog pesničkog dela objavljena su dva zbornika radova: "Pesnik nokturna" (1995) i "Svetlo iz očeve kolibe" (2015).

Autor je pet antologija/hrestomatija, knjige književno-kritičkih tekstova "Povoj i članci" (1987) i knjige ogleda "Svetlo iz očeve kolibe" (2015).

Izdavačka kuća "Čigoja“ objavila je, u kolekciji "Odgovori", knjigu razgovora Miloša Jevtića sa Selimirom Radulovićem "Očevo lice knjige" (2017).

Objavljene su mu knjige izabranih pesama na ruskom, grčkom i makedonskom jeziku.

Za svoj književni rad dobio je Novembarsku povelju Novog Sada, Iskru kulture, Pečat varoši sremsko-karlovačke, Kočićevo pero, Nagradu Proljetnog sajma u Banjaluci, Nagradu Teodor Pavlović, Vukovu nagradu, Nagradu Miodrag Đukić,Nagradu Simo Matavulj, Povelju Morave, Nagradu Knjiga godine Društva književnika Vojvodine, Nagradu Đura Jakšić, Nagradu Despotica Angelina Branković, Nagradu Kondir kosovke devojke, Zmajevu nagradu.

Bio je sekretar Pokrajinskog fonda kulture (1990-1992), direktor Kulturnog centra Novog Sada (1992-1997), predsednik Društva književnika Vojvodine (1997-2000), glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće Orfeus (2001-2012), direktor Sterijinog pozorja (2012-2014). Sada je upravnik Biblioteke Matice srpske.

Komentari (0)

Kultura