Aktuelno iz kulture

Vesna Kapor o nagradi "Meša Selimović": Da nije hrabrih i stradalnih koji osvetljavaju put, ovaj svet bio tamnica

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2022

-

15:13

Vesna Kapor o nagradi "Meša Selimović": Da nije hrabrih i stradalnih koji osvetljavaju put, ovaj svet bio tamnica
Vesna Kapor o nagradi "Meša Selimović": Da nije hrabrih i stradalnih koji osvetljavaju put, ovaj svet bio tamnica - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Književnici Vesni Kapor uručena je danas prestižna nagrada "Meša Selimović" za najbolju knjigu 2021. godine za svoj roman "Nebo, tako duboko" na mestu lokaliteta srušene Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu u prisustvu nekih od prethodnih laureata ove nagrade.

Nagradu po 34. put dodeljuju "Večernje novosti" kao osnivač prestižnog književnog priznanja za novi roman laureatkinje u izdanju Srpske književne zadruge.

Generalni direktor kompanije "Novosti" Milorad Vučelić uručio je književnici Vesni Kapor nagradu za roman "Nebo tako duboko", koja se u svojoj besedi najpre zahvalila žiriju, kritičarima, publici - čitaocima i posebno novinaru Draganu Bogutoviću koji " nagradu svih ovih godina čini veoma svežom".

"Nagrada 'Meša Selimović' je veoma važan događaj za mene i za sve koji pišu, posebno u ovom teškom, bučnom, bezumnom vremenu u kojem živimo", izjavila je laureatkinja.

"Priča o Tari Senici, stvarnoj junakinji moje knjige, po lepoti i raskoši duše podudara se sa junacima stradalnicima iz Mešinih romana. To su mladi ljudi, stradali ni zbog čega, koji su tek okrznuli ovaj svet svojom lepotom, naivnošću, pobunom i željom. Konačno, to je i priča života Meše Selimovića", istakla je Vesna Kapor i navela da se priča o njenoj junakinji uliva u reku suza, u tragičan prostor uvek isti bez obzira koji je vek.

Tanjug Video

 

Kapor je podsetila na reči Selimovića da "pisanje nije egzibicionizam, već ozbiljan razgovor sa sobom zbog sebe i drugih" i dodala da je pisac najviše naučio od Fjodora M. Dostojevskog, bio mu je "najznačajniji autor koji ga je otrovao još u 15. godini".

"Zahvalna sam što sam tačka u nizu, makar neznatna, mislim na Dostojevskog i Selimovića, i na mnoge naše učitelje. Mislim kako bi, da nije hrabrih i stradalnih koji osvetljavaju put, ovaj svet bio tamnica", zaključila je književnica Vesna Kapor.

U Velikom žiriju bio je 61 istaknuti književni kritičar, teoretičar i književni istoričar, čiji su izbori od po pet knjiga objavljeni na stranicama "Večernjih Novosti".

Najviše glasova - 26 dobilo je delo Vesne Kapor, nabdrugom mestu našla se pesnička knjiga "O sadašnjosti i sedativima" Petra Matovića - sa 15 glasova, na trećem studija "Agon i melanholija" Gorane Raičević (13 glasova).

Četvrto mesto sa po 11 glasova dele romani "Deca" Milene Marković i "Banja" Jovice Aćina, dok je na petom mestu roman u stihovima "Modre žilice" Ðorđa Sladoja.

Nagrada "Meša Selimović" je godišnja književna nagrada koju dodeljuju dnevne novine Večernje novosti i Udruženje izdavača i knjižara Srbije.

Nagrada je ustnovljena 1988. godine, sastoji se od reljefa - skulpture sa likom Meše Selimovića, rada akademskog umetnika Miroslava D. Savića, povelje i novčane nagrade od 200.000 dinara.

Od 1988. godine laureati su: Dubravka Ugrešić, Slobodan Selenić, Svetlana Velmar Janković, Radoslav Bratić, Ivan V. Lalić, Radoslav Petković, Dragan Jovanović Danilov, Antonije Isaković, Dobrica Ćosić, Goran Petrović, Dobrilo Nenadić, Milosav Tešić, Radovan Beli Marković, Danilo Nikolić, Rajko Petrov Nogo, Vojislav Karanović, Stevan Raičković, Miro Vuksanović, Novica Tadić, Dragan Velikić, Petar Sarić, Vladimir Kecmanović, Živorad Nedeljković, Vladan Matijević, Dejan Aleksić, Aleksandar Gatalica, Ivan Negrišorac, Enes Halilović, Milisav Savić, Vladislav Bajac, Mirko Demić, Dejan Ilić, Alek Vukadinović, Milo Lompar, Vladimir Pištalo, Igor Marojević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura