Aktuelno iz kulture

Gorana Raičević dobitnica nagrade "Nikola Milošević" za svoju monografsku studiju o Milošu Crnjanskom

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

10:30

Gorana Raičević dobitnica nagrade "Nikola Milošević" za svoju monografsku studiju o Milošu Crnjanskom
Wikipedia.org - Copyright Wikipedia.org

veličina teksta

Aa Aa

Književnica Gorana Raičević ovogodišnji je dobitnik nagrade "Nikola Milošević" za knjigu "Agon i melanholija - život i delo Miloša Crnjanskog", saopštio je Žiri za dodelu priznanja.

Žiri koji je radio u sastavu prof. dr Zoran Paunović, prof. dr Bogdan Lubardić i prof. dr Zoran Dimić naglasio je da je nagrađeno delo "monolitna studija koja na celovit i upečatljiv način osvetljava život i delo jednog od naših najvećih pisaca."

"Čvrsto teorijsko uporište i jasno uspostavljen kontekst stvaralaštva Crnjanskog polazišta su za kritički kompetentno promišljanje književnog opusa Miloša Crnjanskog i uzbudljivu priču o njegovom životu", navodi se u obrazloženju žirija.

Gorana Raičević redovni je profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde predaje Književnost srpske moderne, Poetiku Miloša Crnjanskog, Poetiku Ive Andrića i Savremene književne teorije na Odseku za srpsku književnost.

Monografska studija "Agon i melanholija: Život i delo Miloša Crnjanskog" predstavlja krunu njenog rada i rezultat dvodecenijskih izučavanja fokusiranih na književni i publicistički opus Crnjanskog, analize i tumačenja studija, eseja, naučnih radova i knjiga napisanih o njegovom delu, ali i na proučavanja istorijskog konteksta – vremena i prilika u kojima je Crnjanski živeo i stvarao.

Gorani Raičević će priznanje biti uručeno 9. februara u Klubu Radio-televizije Srbije, na svečanosti na kojoj će Radio Beograd 2 ujedno obeležiti 64 godine postojanja.

Radio Beograd 2 ustanovio je nagradu "Nikola Milošević" 2002. godine i ona se dodeljuje za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije.

Osim knjige Raičević, žiri je u najuži izbor za ovogodišnju nagradu uvrstio i dela "Enciklopedizam i teorija romana" Predraga Petrovića i "Empedokle – o ustrojstvu sveta i ljudskoj sudbini" Sandre Šćepanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura