Aktuelno iz kulture

Oproštaj od Koste Dimitrijevića, novinara kom su se poveravali Andrić, Crnjanski i Prever

Komentari

Autor: Adligat / S. R.

06/06/2021

-

10:24

Oproštaj od Koste Dimitrijevića, novinara kom su se poveravali Andrić, Crnjanski i Prever
Oproštaj od Koste Dimitrijevića, novinara kom su se poveravali Andrić, Crnjanski i Prever - Copyright ADLIGAT

veličina teksta

Aa Aa

Juče je na Novom groblju sahranjen član osnivač Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", publicista i novinar Kosta Dimitrijević (1933-2021). 

Slavni francuski književnik Žak Prever upravo je njemu otvorio svoja vrata i dao intervju, Ivo Andrić se Dimitrijeviću najličnije poveravao u razgovorima pretočenim u knjigu "Razgovori i ćutanja Ive Andrića", a bio je i prvi novinar iz Jugoslavije koji se usudio da poseti Miloša Crnjanskog u Londonu. A to je samo deo važnog životnog i radnog opusa u kojem je nastalo 52 feljtona, 35 knjiga i više od 2.000 priloga u časopisima.

ADLIGAT

Potpis Žaka Prevera

Proslavio se kao novinar "Politike", a knjige su mu prevođene na francuski, engleski, italijanski i poljski jezik. Dimitrijević je pisao pripovetke, putopise, romansirane biografije, eseje i likovne kritike, a po njegovim scenarijima urađene su mnoge radio drame i TV emisije.

Svoju dragocenu zbirku u kojoj se mogu videti originalni potpisi i crteži slavnog francuskog pisca Žaka Prevera, italijanskog režisera Vitorija de Sike i Volta Diznija, rukopis jedne pripovetke Isidore Sekulić poklonio je  Udruženja Adligat u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, koje je na svaki način podržavao u poslednjim decenijama svog života.

Među bogatom donacijom knjiga, dokumenata i posveta nalazi se i retko, prvo izdanje "Odabranih stihova" (1954) Miloša Crnjanskog iz Pariza, sa posvetom Crnjanskog. Kosta je Udruženju "Adligat" poklonio i crtež i pesmu Leonida Šejke, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih slikara, posvete Dušana Matića i Dobrice Erića, originalne fotografije Ive Andrića, Desanke Maksimović, Vesne Parun, Miroslava Krleže, kao i dve potpisane fotografije francuskog pisca Žana Brulea. 

ADLIGAT

Potpis Volta Diznija

Kao novinar Politike Dimitrijević je često putovao van tadašnje Jugoslavije, a samo Pariz je posetio tridesetak puta. Zbog svog kritičkog pisanja, tokom jednog perioda je bio zabranjivan, premeštan na lošija radna mesta i primoravan da vodi duge sudske sporove, iskustvo koje je, kao i svoja putovanja, talentovano i slikovito pretočio u svoje knjige.

Dimitrijević je dobitnik niza nagrada i priznanja, uključujući pet nagrada za životno delo, između ostalog Nagrade za životno delo UNS-a i UKS-a, Vukove nagrade, Oktobarske nagrade grada Beograda, Nagrade akademije "Ivo Andrić" i mnogih drugih. Bio je i član Udruženja književnika Srbije.

Komentari (0)

Kultura