Aktuelno iz kulture

Berlinski pobednik - film "Dahomej", na 17. Beldocsu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2024

-

13:25

Berlinski pobednik - film "Dahomej", na 17. Beldocsu
Berlinski pobednik - film "Dahomej", na 17. Beldocsu - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Dobitnik "Zlatnog medveda" za najbolji film nedavno završenog Berlinskog festivala, film "Dahomej" (Dahomey), autorke Mati Diop, svoju srpsku premijeru imaće na ovogodišnjem Beldocs festivalu, koji će se održati od 22. do 29. maja u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.

Diop je francuska autorka senegalskog porekla koja je za svoj prvi dugometražni igrani film Atlantiques 2019. godine osvojila nagradu žirija na Kanskom festivalu.

"Izuzetno nam je drago što ćemo prikazati ovaj izvanredni, poetski dokumentarac koji otvara jedno jako značajno pitanje današnjice, ali i budućnosti. Posebna je čast prikazati najbolji film Berlinalea, jednog od tri najveća svetska festivala, gde već drugu godinu zaredom glavnu nagradu uzima dokumentarni film. Ovo sve govori o snazi dokumentarnog filma koja se sve više prepoznaje", izjavila je direktorka Beldocsa, Mara Prohaska Marković.

Ovo dokumentarno ostvarenje prati proces restitucije nasleđa oduzetog tokom osvajanja kraljevine Dahomej, današnje države Benin, od strane francuske kolonijalne sile. Godine 2021. odobreno je i organizovano vraćanje 26 artefakta iz francuskog muzeja Beninu. Ova selekcija predmeta predstavlja samo jedan mali deo afričke baštine koja je oduzeta tokom evropskih imperijalističkih pohoda. Procedura vraćanja ovih materijalnih dobara pokreće debatu među studentima na Univerzitetu Abomej-Kalavi u Beninu, emitovanu na univerzitetskom radiju. Nove generacije pokušavaju da odgonetnu pravi način odnošenja prema povratku ukradenog dela istorije. Kroz dinamičan debatni format, Dahomej ima za cilj da postavi mlade ljude u prve rovove bitke za oslobođenje i redefinisanje afričke kulture po njihovim pravilima.

"Pitanje vraćanja afričkih kulturnih artefakta otetih tokom kolonijalnog perioda francuske istorije pre svega se tiče mladih u Africi, čija mišljenja na ovu temu još uvek nisu stigla do javnosti. Umesto toga, oni su nadjačani u političkom miljeu ili zarobljeni u akademskim krugovima.“ rekla je rediteljka Diop, koja naglašava da tema restitucije i povratka odjekuje u njenom celokupnom dosadašnjem radu.

Promo

 

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na više od sedam lokacija.

Festival Beldocs dodeljuje šest nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura