Aktuelno iz kulture

Trideset godina kultnog ostvarenja: Zvezde filma "Petparačke priče" ponovo na okupu (FOTO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/04/2024

-

21:05

Trideset godina kultnog ostvarenja: Zvezde filma "Petparačke priče" ponovo na okupu (FOTO)
AP Photo/Chris Pizzello - Copyright AP Photo/Chris Pizzello

veličina teksta

Aa Aa

Džon Travolta, Uma Turman, Semjuel L. Džekson i Harvi Kajtel okupili su se juče na Festivalu klasičnih filmova u Los Anđelesu kako bi proslavili 30 godina od premijere filma "Petparačke priče" (Pulp Fiction). 

Tema ovogodišnjeg festivala koji traje do 21. aprila je "Najtraženiji: Zločin i pravda u filmu", a pored "Petparačkih priča" u program su uključeni i "Kineska četvrt", "Prljavi Hari", "Pasje popodne", "Hladnokrvno ubistvo", "Sever-severozapad" i "Na dokovima Njujorka".

Pre prikazivanja "Petparačkih priča", upriličen je razgovor sa zvezdama filma, a događaju su prisustvovali i Rozana Arket, Fil Lamar, Ber Stirs, Erik Stolc i mnogi drugi.

"Petparačke priče" mogle su da izgledaju potpuno drugačije

"Petparačke priče" Kventina Tarantina predstavljene su premijerno 1994. i važe za jedan od od najuticanijih američkih ostvarenja devedesetih godina prošlog veka. Inače, Tarantino i Rodžer Everi osvojili su Oskara za najbolji scenario upravo za ovo ostvarenje.

U filmu pratimo par ljubavnika i sitnih lopova koji zaključuju da im je potrebna promena mesta boravka. U međuvremenu, dva profesionalna kriminalca, Vinsent Vega i Džuls, kreću u redovan dnevni obilazak i zastrašivanje prevaranata koji kasne sa isplatama njihovom gazdi.

I dok je jedan zamoljen da čuva privlačnu suprugu njihovog gazde, drugi iznenada shvata da mora da ostavi život kriminalca. Nekoliko paralelnih priča vode ka neobičnim zapletima i ništa ne ide kako je bilo planirano.

Izvesno je da bi kultno ostvarenje sasvim drugačije izgledalo da su se ostvarile prvobitne želje reditelja.

Naime, ranije je pisac i scenarista Don Vinslou na mreži "Twitter/X" objavio listu Tarantinovih želja za glumački ansambl i otkrio koga je Tarantino zapravo video u ulogama Vinsenta, Džulsa, Mie, Buča...

Poznati par u ovom filmu iz 1994. čine Džon Travolta i Semjuel L. Džekson, kao Vinsent Vega i Džuls Vinfild, a prema objavljenoj listi, ni jedan ni drugi nisu bili prvi Tarantinov izbor.

U ulozi Vinsenta video je Majkla Madsena, koji je i igrao u njegovom debitantskom filmu "Ulični psi" (Reservoir Dogs), dok je u ulozi Džulsa želeo Lorensa Fišburna.

Kako se vidi, Tarantino je zapisao da, ukoliko Madsen iz nekog razloga ne možeda igra, onda je drugi snažan izbor za tu ulogu Džon Travolta.

Među kandidatima za ulogu Vinsenta su bili i Alek Boldvin, Geri Oldman i Majkl Kiton, dok je Edi Marfi bio kandidat za ulogu Džulsa.

Tarantino jeste razmišljao o Semjuelu L. Džeksonu, ali za ulogu Marselusa Volasa, koju je na kraju dobio onaj glumac koji je bio Tarantinov prvi izbor, a to je Ving Rejms.

Tarantino uopšte nije razmišljao o Brusu Vilisu u ulozi Buča, a u toj ulozi je video Meta Dilona.

Ostali kandidati za tu ulogu bili su Šon Pen, Nikolas Kejdž, Ejdan Kvin i Džoni Dep, koji je bio i kandidat za ulogu Pampkina, pljačkaša iz restorana na početku filma, a koga je na kraju glumio Tim Rot.

Razmišljajući o glumici koja će dobiti ulogu Mie Valas, među 16 kandidatkinja Tarantino nije naveo Umu Turman, koja je na kraju dobila priliku i kasnije će igrati u gotovo svim filmovima s potpisom ovog reditelja.

U ulozi Mie, Tarantino je video Virdžiniu Madsen, Alfre Vudard, Bridžet Fondu, Angelu Baset ili Dženifer Bils. Što se tiče uloge Džodi, nju je glumila Rozana Arket iako je Tarantinov prvi izbor bila njena sestra Patriša.

Komentari (0)

Kultura