Aktuelno iz kulture

Šta se zapravo dogodilo iza kulisa Evrovizije: Pravi razlog diskvalifikacije holandskog predstavnika Josta Klajna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/05/2024

-

20:02

Šta se zapravo dogodilo iza kulisa Evrovizije: Pravi razlog diskvalifikacije holandskog predstavnika Josta Klajna
Šta se zapravo dogodilo iza kulisa Evrovizije: Pravi razlog diskvalifikacije holandskog predstavnika Josta Klajna - Copyright AP Photo/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Jost Klajn, koji je trebalo da predstavlja Holandiju na ovogodišnjoj Evroviziji, vratio se u domovinu, nakon što je diskvalifikvan sa takmičenja. 

Švedski list Aftonbladet dobio je informacije od neimenovanog izvora da je Klajn diskvalifikovan zbog agresivnog ponašanja prema snimateljki, nakon njegovog nastupa u drugom polufinalu, održanom u četvrtak prošle nedelje. Prema istom izvoru, Jost je snimateljki "ozbiljno oštetio" kameru i uznemirio je, a incidentu je navodno svedočilo nekoliko ljudi.

Međutim, NL Times piše da holandski pevač ima drugačiju verziju priče o tome šta se dogodilo iza kulisa, jer je švedska policija saopštila da "incident u Malme Areni nije bio fizičke prirode, ali je uključivao pretnju", dok holandski javni servis AVROTROS tvrdi da je Klajn samo napravio "preteći pokret" ka članu produkcijskog tima Evrovizije.

Generalni direktor Evropske radiodifuzne unije Noel Kuran izjavio je za švedski Sveriges Radio da se ono što je navodna žrtva prijavila razlikuje od onoga što stoji u njenom svedočenju.

"Analizirali smo incident i odlučili da je to neprikladno ponašanje prekršilo pravila. Zbog činjenica da je u toku policijski i pravni proces osećali smo, nažalost, da je potpuno neprikladno da umetnik nastupa u finalu", rekao je Kuran neposredno pre početka završnice takmičenja u subotu.

Klajn je suspendovan i nije mu bilo dozvoljeno čak ni da učestvuje na probama u petak. Odluka da bude diskvalifikovan doneta je u subotu popodne, samo nekoliko sati pre početka događaja. 

Švajcarac "Nemo" odneo je pobedu sa pesmom "The Code", ali Klajn je takođe važio za jednog od favorita sa energičnom pesmom "Europapa". U drugom polufinalu zauzeo je drugo mesto sa 182 boda, odmah posle Izraela, dok je poređenja radi Švajcarska dobila 132. 

Prema holandskom javnom servisu, do incidenta je došlo neposredno nakon njegovog nastupa, jer nije želeo da ga snimaju dok je išao do svog mesta u grin rumu. Taj medij tvrdi da je produkcija bila uspoznata sa Jostovim zahtevom, ali da snimateljka nije ispoštovala dogovor. 

To je navelo Klajna da napravi "preteći pokret", ali uprkos glasinama o fizičkom sukobu, do njega nije došlo, tvrde oni.

Podsećamo, ovo je prvi put u istoriji Evrovizije da neki učesnik takmičenja bude diskvalifikovan. Holandski javni servis saopštio je na dan finala da je potez Evropske radiodifuzne unije "nesrazmeran incidentu" i odbili su da uključe svog predstavnika u čitanje glasova žirija uživo u finalu.

"Veoma smo razočarani i uznemireni zbog miliona navijača koji su bili toliko uzbuđeni zbog večerašnjeg finala. Ono što je Jost doneo Holandiji i Evropi nije trebalo ovako da se završi", zaključuje se u njihovom saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura