Aktuelno iz kulture

Muzička mapa Evrope: Zašto su na Evroviziji učestvovali Australija i Izrael, a nisu Mađarska i Bosna i Hercegovina

Komentari

Autor: Staša Rosić

18/05/2024

-

23:22

Muzička mapa Evrope: Zašto su na Evroviziji učestvovali Australija i Izrael, a nisu Mađarska i Bosna i Hercegovina
Muzička mapa Evrope: Zašto su na Evroviziji učestvovali Australija i Izrael, a nisu Mađarska i Bosna i Hercegovina - Copyright AP Photo/Kerstin Joensson

veličina teksta

Aa Aa

Finale najvećeg muzičkog takmičenja na svetu Pesme Evrovizije uz mnogo pompe i skandala održano je 11. maja, nakon što su predstavnici 37 zemalja odmerili glasove i plesne pokrete u Malme dvorani u Švedskoj. 

Uprkos izvanrednoj produkciji i organizaciji zemlje domaćina, mnogima će ovogodišnje takmičenje ostati u gorkim sećanjima, budući da su ga obeležili snažni propalestinski protesti širom grada, ali i protivljenje određenog dela takmičenja zbog učešća predstavnice Izraela, koji je trenutno u ratu sa Hamasom.

I dok jedni osporavaju odluku Evropske radiodifuzne unije da dozvoli zemlji koja trenutno ratuje da se pojavi na Evroviziji, drugi se jednostavno pitaju otkud uopšte jedna azijska zemlja na muzičkom takmičenju s evropskim predznakom. 

"Rastegljiva" evrovizijska geografija

Glavni razlog zbog kog je Izraelu dozvoljeno da se takmiči, iako geografski ne pripada Evropi, je taj što je tamošnji medijski javni servis deo Evropske radiodifuzne unije, organizatora Evrovizije.

Drugim rečima, svi članovi te asocijacije imaju pravo da se takmiče, iako se možda nalaze na potpuno drugom kontinentu.

Primera radi, Azerbejdžan i Gruzija koje su samo jednim delom svoje teritorije u Evropi, već godinama učestvuju na takmičenju, a to su činile i Rusija i Turska, a jednom čak i Maroko.

Pravo da se priključe, ukoliko to žele, imaju i Alžir, Egipat, Jordan, Liban, Libija i Tunis, ali se to do sada nikada nije dogodilo.

Tunis i Liban pokušali su da uđu u takmičenje, ali su ipak odustali i to Tunis 1977. a Liban 2005. godine iz političkih razloga, pošto na njihovim televizijama nije dozvoljeno prikazivanje bilo kakvih izraelskih sadržaja, pa čak ni izvođenje pesme evrovizijskog predstavnika. Pošto isti zakon imaju i Alžir, Egipat i Jordan, male su šanse da će se ikada priključiti takmičenju.

AP Photo/Kerstin Joensson

Australijska delegacija na čelu sa Gajem Sebastijanom predstavljena je 2015. 

Zanimljivo je i to da je Australija uprkos velikoj udaljenosti od Evrope, takođe deo Evrovizije. 

Razlog je taj što Australijanci već dugo važe za velike obožavaoce takmičenja, a tamošnja SBS mreža prenosi takmičenje svake godine još od 1983.

Uprkos vremenskoj razlici, događaj redovno ima i više od 200.000 gledalaca u toj zemlji.

Štaviše, mnogi Australijanci su se tokom godina takmičili kao predstavnici evropskih zemalja - između ostalih, Olivija Njutn Džon i Đina Dži - pre nego što su 2015. godine dobili priliku da se i zvanično kandiduju.

Te godine, Australiju je predstavljao Gaj Sebastijan sa pesmom "Tonight Again", a o njenom učešću odlučuje se od godine do godine. Ovog puta njen "muzički ambasador" bila je grupa Electric Fields sa pesmom "One Milkali", ali na žalost, nisu prošli u finale.

Evropske zemlje koje nikad nisu učestvovale na Evroviziji

Pored onih država koje nisu u Evropi, a učestvuju ili barem mogu da učestvuju na Evroviziji, ima i onih koji su bez ikakve sumnje na mapi Starog kontinenta, ali se iz različitih razloga nikada nisu priključile velikoj muzičkoj fešti.

Među njima je Lihtenštajn, koji se nikada nije priključio Evropskoj radiodifuznoj uniji, jer nemaju budžet za aktivno članstvo. Ta zemlja je jednom čak pokušala da pošalje svoje takmičare na Evroviziju u novembru 1975. i čak organizovala nacionalno takmičenje na kom je odabrana pesma "My Little Cowboy" Bigija Bahmana. Međutim, ispostavilo se da vlada Lihtenštajna nije razumela uslove učešća i odbijeni su jer tada čak nisu imali ni svoj javni servis.

Iako su ga kasnije dobili, u vidu televizije 1FL, nikada nisu postali član EBU.

S druge strane, država Vatikan, čiji je javni servis Vatican Radio član Evropske radiodifuzne unije od njenog nastanka, nikada nije učestvovao u Evroviziji, budući da najveći deo njegove populacije od 900 stanovnika, čini kler katoličke crkve.

Stari učesnici koji su digli ruke od takmičenja

Neke evropske zemlje učestvovale su u Evroviziji pre mnogo godina, ali su odustale od takmičenja. Među njima je sve do ove godine bio i Luksemburg, koji je posle više od tri decenije u Malme poslao svoju predstavnicu Tali sa pesmom "Fighter".

Andora je bila deo evrovizijske priče od 2004. do 2009. preko svog servisa RTVA, ali su zbog nedostatka budžeta bili prinuđeni da prekinu sa takmičenjem, mada bi mogli da mu se vrate kad god požele. 

Tu je i Monako, koji je uprkos tome što je reč o maloj državi, učestvovao čak 23 puta od 1959. do 1979, a zatim ponovo od 2004. do 2006. Ostvarili su čak i jednu pobedu, koju im je 1971. donela predstavnica Severina sa pesmom "Un Banc, Un Arbre, Une Rue".

U prvom navratu odustali su od učešća zbog finansijskih poteškoća, a u drugom zbog problema sa novim sistemom glasanja, jer je većina njihovih glasova poticala iz Francuske. 

Novi sistem glasanja zasmetao je i Turskoj, koja se upravo iz tog razloga ne takmiči od 2012. godine.

Među zemljama koje su se iz finansijskih razloga povukle sa takmičenja su Slovačka (ne učestvuje od 2012. godine), Bosna i Hercegovina (od 2016), Mađarska (od 2019), Bugarska (od 2022), Crna Gora (od 2022), Severna Makedonija (od 2022) i Rumunija (od 2023).

Iako bi one potencijalno mogle da se vrate na takmičenje, ako im finansije to dozvole, Bosna i Hercegovina mora takođe prethodno da vrati i dugove Evropskoj radiodifuznoj uniji.

Kako je ranije potvrđeno iz Komunikacijskog tima EBU-a za portal Bljesak.info, BHRT je trenutno pod sankcijama trećeg stepena s EBU-om, što znači da više nemaju pristup bilo kakvim aktivnostima ili uslugama te unije. Oni nisu želeli da otkriju iznos duga, ali su objasnili da potiče od članstva BHRT-a u asocijaciji, a ne samo njihovog učešća na Evroviziji.

Šta je sa Belorusijom? 

Ove godine delegacija Izraela morala je da menja pesmu, jer je originalna verzija naslovljena "Oktobarska kiša", u svom tekstu aludirala na teroristički napad Hamasa u Izraelu i time nosila političku konotaciju.

Međutim, nakon što je tekst prepravljen, a naziv promenjen u "Hurricane", učešće im je dozvoljeno.

Isto se dogodilo i sa Belorusijom 2021, kada su njihovi predstavnici, grupa Glasovi sa sela (na beloruskom - Galasy ZMesta), bliska režimu tamošnjeg predsednika Aleksandra Timošenka, poslali pesmu "I Will Teach You", koju su mnogi protumačili kao usmerenu protiv beloruske opozicije. 

Evropska radiodifuzna unija ocenila je test kao neprikladan i zatražila od Belorusije da podnese novu kandidaturu ako želi da učestvuje na takmičenju u maju.

Ta država je to i učinila, ali je i druga pesma odbijena. EBU je suspendovala njihovo učešće do jula 2024, ali je ove godine objavljeno da će taj rok biti "neograničeno produžen".

"Nemamo razloga da menjamo svoj stav u ovom trenutku", naveli su iz unije za ESC Discord.

Inače, kao razlog suspenzije navodi se upotreba javnog servisa BTRC kao propagandnog alata, zahvaljujući kom je Lukašenko šesti put odabran za predsednika, uprkos upozorenjima opozicije da je reč o izbornoj prevari.

Isključenje Rusije zbog rata u Ukrajini

Jedna od zemalja koje su takođe suspendovane na takmičenju je i Rusija. 

AP/Peter Dejong

Poslednja predstavnica Rusije na Evroviziji bila je Manizha sa pesmom "Russian Woman"

EBU je na samom početku rata u Ukrajini saopštila da će ruskim predstavnicima dozvoliti da se takmiče, ali su dan kasnije promenili stav, jer bi njihovo "učešće moglo da našteti reputaciji" Evrovizije. 

Mnoge nacionalne televizije zahtevale su od Evropske radiodifuzne unije da zauzme takav stav, a pojedine su pretile da neće ni poslati svoje predstavnike, ukoliko se ne spreči učešće Rusije, među kojima i Finska, Island, Norveška i Holandija.

Inače, Rusija je tokom ranijih godina bila među najuspešnijim učesnicima Evrovizije - a u prethodnoj deceniji pet puta se našla među pet najboljih. Poslednju pobedu doneo joj je Dima Bilan 2008. sa pesmom "Believe".

Kao odgovor na suspenziju, ruski servisi "Channel One", "VGTRK" i Radio Dom Ostankino povukli su svoje članstvo u EBU. Oni su isključivanje Rusije iz takmičenja nazvali "neprikladnom političkom žrtvom na muzičkom forumu koji je uvek isticao svoj nepolitički status".

Komentari (0)

Kultura