Aktuelno iz kulture

Legat Branka V. Radičevića trajno se seli u piščev rodni Čačak

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2021

-

17:23

Legat Branka V. Radičevića trajno se seli u piščev rodni Čačak
Legat Branka V. Radičevića trajno se seli u piščev rodni Čačak - Copyright Youtube RTS

veličina teksta

Aa Aa
 

U Čačku je danas potpisan ugovor kojim je lična biblioteka književnika Branka V. Radičevića poklonjena Gradskoj biblioteci "Vladislav Petković Dis".

Na svečanosti upriličenoj tim povodom u Sobi legata čačanske biblioteke ugovor su kao poklonodavci potpisali sinovi književnika Radomir i Rastko Radičević i unuk Branko Tepavac, kao i dr Bogdan Trifunović, direktor Biblioteke.

Zajednički cilj naslednika Branka V. Radičevića i čačanskih bibliotekara jeste očuvanje, zaštita i dostupnost plodnog stvaralaštva čuvenog književnika, kao i njegovog daljeg proučavanja.

Cilj je da se lična biblioteka od 3.000 knjiga, rukopisa i umetničkih dela iz Beograda trajno preseli u piščev rodni Čačak, u novopodignutu zgradu Gradske biblioteke.

Nakon prenošenja i smeštanja Radičevićevog zaveštanja uslediće fizička i kataloška obrada, kao i zaštita primljene građe radi sveobuhvatnog sagledavanja iste.

Branko V. Radičević je svojim književnim opusom renesansnog duha i antejske snage obeležio drugu polovinu 20. veka kao značajan pesnik, prozni pisac, esejista, stvaralac za decu i novinar i za svoja dela primio je ugledna priznanja, između ostalog dobitnik je Vukove i Sedmojulske nagrade, kao i Plakete sa Disovim likom, danas Disove nagrade.

Čačanska biblioteka je tokom proteklih decenija organizovala brojne književne programe posvećene stvaralaštvu velikog pisca.

Na devedesetogodišnjicu njegovog rođenja, a u saradnji s beogradskim Institutom za književnost i umetnost organizovan je Naučni skup "Poezija Branka V. Radičevića", dok je dve godine kasnije objavljena knjiga njegovih izabranih pesama pod nazivom "Večita pešadija i srodne pesme" kao zajedničko izdanje biblioteka iz Guče i Čačka, čiji je priređivač bio Dragan Hamović.

Komentari (0)

Kultura