Aktuelno iz kulture

Pank nije mrtav: Bojl snima seriju o "Seks Pistols", bendu koji je zauvek promenio Britaniju

Komentari

Autor: Metro

24/05/2021

-

12:49

Pank nije mrtav: Bojl snima seriju o "Seks Pistols", bendu koji je zauvek promenio Britaniju
Pank nije mrtav: Bojl snima seriju o "Seks Pistols", bendu koji je zauvek promenio Britaniju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mlada postava serije "Pistol" u režiji Denija Bojla nedavno je ispred Bekingemske palate snimala kultnu scenu konferencije za štampu i proslave potpisivanja ugovora sa izdavačkom kućom, koja se u stvarnom životu dogodila 1977.

profimedia

Potpisivanje ugovora sa A&M Rekords 1977. godine

Glumci su verno oslikali dobro raspoloženje i ludo zabavljanje pevača Džona Lidona (igra ga Enson Bun), gitariste Stiva Džounsa (Tobi Volas), bubnjara Pola Kuka (Džejkob Slejter) i basiste Sida Višosa (Luis Partridž) čije se fotografije snimljene tog dana smatraju kultnim.

U prvoj igranoj seriji o utemeljivačima pank pokreta u muzici, manekenku Džordan Muni, koja je bila redovan gost na nastupima Pistolsa, igra Mejsi Vilijams, zvezda "Igre prestola", dok devojku basiste Sida Višosa Nensi Spangen glumi Ema Eplton.

Pevač Sex Pistolsa Džon Lidon bio je protiv snimanja serije, ali je zato Džordan podržala Bojlov projekat i čak sarađuje kao konsultant.

Kako je ona u jednoj izjavi za britanske medije izjavila, Lidon je prosto izuzet sa rada na seriji jer je "previše težak za rad i ne bi doprineo mnogo čemu".

Ona je ispričala da je radeći sa Mejsi Vilijams na njenim scenama, saznala da su i mlada glumica i Deni Bojl pročitali njene memoare.

"Razgovarale smo o mnogim ličnim stvarima, o mom detinjstvu, načinu života... Svemu onome što sam pisala u knjizi", kaže Džordan.

Proteklih dana iz Londona stižu i vesti da su se dvojica Pistolsa, Stiv Džouns i Pol Kuk, obratili sudu kako bi se pravno regulisalo i osporilo protivljenje Lidona da se snimci Pistolsa koriste u pomenutoj seriji. 

Podsetimo, Džon Lidon, poznatiji kao Džoni Roten, pre nepune dve godine oštro je reagovao na plan kompanije "Starlight Films" da producira biografsko ostvarenje o kultnom bendu i tada je naglasio da bi film bio neovlašćeno i nezvanično korišćenje imena Sex pistols.

Snimanje drame počelo je u martu, a serija će ispričati priču o Pistolsima od njihovih početaka u Zapadnom Londonu, do slave i veza koje su ostvarili sa menadžerom i provokativnim umetnikom Malkolmom Meklarenom i njegovom tadašnjom devojkom dizajnerkom Vivijen Vestvud, koje igraju Tomas Brodi Sangster i Talula Rajli.

Kontroverze koje su okruživale njihov prvi album "Never Mind the Bollocks", takođe, će biti deo nove serije.

Lidon je već objavio autobiografiju "Roten: Zabranjeno za Irce, Crnce i Pse", ali Bojl seriju "Pistol" zasniva na memoarima gitariste Stiva Džounsa "Lonely Boy: Tales from a Sex Pistols". Čuveni reditelj je istovremeno i reditelj i izvršni producent, a scenario potpisuju Kreg Pirs i Frenk Kotrel Bojs.

"Zamisli da provališ u svet iz serija ’Kruna’ i ’Dauntonska opatija’ sa svojim drugarima i počneš da vrištiš svoje pesme i iskaljuješ bes zbog svega što one predstavljaju", rekao je reditelj.

"Ovo je trenutak u kom su se britansko društvo i kultura zauvek promenili. To je tačka detonacije britanske ulične kulture, u kojoj na scenu stupaju obični mladi ljudi i daju sebi izduvni ventil, dok svi moraju da gledaju i slušaju i svi ih se ili plaše ili ih prate. Sex Pistols", rekao je on.

Sex Pistols osnovani su u Londonu 1975. Postali su poznati kao revolucionarni britanski muzički sastav i pioniri pank pokreta. Bend se raspao 1978. godine, a basista Višos umro je samo godinu dana kasnije od predoziranja.

Očekuje se da će serija o kultnom bendu biti emitovana 2022. godine.

Komentari (0)

Kultura