Aktuelno iz kulture

Obnavlja se Koloseum: Pogled sa mesta gde su se borili gladijatori

Komentari

Autor: Euronews/AP

06/05/2021

-

13:07

Obnavlja se Koloseum: Pogled sa mesta gde su se borili gladijatori
Obnavlja se Koloseum: Pogled sa mesta gde su se borili gladijatori - Copyright EPA/ALESSANDRO DI MEO

veličina teksta

Aa Aa

Odobren je projekat izgranje novog laganog poda unutar rimskog Koloseuma koji će omogućiti posetiocima da stoje tamo gde su se nekad borili gladijatori.

Italijanski ministar kulture Dario Frančeskini rekao je u nedelju da će nova visoko-tehnološka scena omogućiti posetiocima da “vide veličanstvenost spomenika”.

“To je još jedan korak ka rekonstrukciji arene, ambicioznom projektu koji će pomoći očuvanje i zaštitu arheoloških građevina vraćajući originalni izgled Koloseumu, ali vraćajući i njegovu suštinu složene scenske mašinerije”, dodao je on.

Izgradnja i instalacija pokretnog drvenog poda koštaće oko 18,5 miliona evra i trebalo bi da bude završena do 2023. godine.

Pozornica je postojala od izgradnje amfiteatra u 1. veku sve do 19. veka kada je uklonjena radi arheoloških iskopavanja podzemnih nivoa drevne građevine, rekao je Frančeskini.

Montažni pod omogućiće brzo prekrivanje i otkrivanje podzemnih struktura kako bi propuštao prirodnu svetlost i štitio ih od kiše. 

Nove jedinice mehaničke ventilacije kontrolisaće temperaturu i vlažnost podzemnih struktura dok će sistem za prikupljanje vode smanjiti nakupljanje padavina i preusmeravati ih za upotrebu u javnim toaletima Koloseuma.

Projekat je promenjiv, što znači da će pod moći da se ukloni ukoliko se u budućnosti promene planovi, a trebalo bi da dozvoli održavanje kulturnih događaja koji odaju počast Koloseumu kao simbolu Italije, rekao je Frančeskini.

Koloseum je otvoren za javnost prošle nedelje nakon 41-dnevnog zatvaranja zbog uvođenja restrikcija zbog pandemije.

Čelnici su postavili jednosmernu rutu obilaska, u okviru mera prevencije, a broj posetilaca ograničen je na 1.260 dnevno. U poređenju sa brojem posetilaca sada, pre pandemije Koloseum je obilazilo i do 25.000 ljudi dnevno.

Komentari (0)

Kultura