Aktuelno iz kulture

Sećanje na legendarnog fotoreportera Jaroslava Papa: Kroz njegov objektiv videlo se kako diše priroda

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2021

-

13:54

Sećanje na legendarnog fotoreportera Jaroslava Papa: Kroz njegov objektiv videlo se kako diše priroda
Jaroslav Pap - Copyright Tanjug/STR

veličina teksta

Aa Aa

Prijatelji, kolege i poštovaoci se opraštaju od fotoreportera Tanjuga Jaroslava Papa, koji je 16. avgusta iznenada preminuo u 65. godini, i podsećaju na zajedničke trenutke i događaje kojima su prisustvovali, kao i na Papove vrhunske estetske i likovne kriterijume naročito u oblasti fotografije prirode. 

 
Papov kolega, fotoreporter Darko Dozet podelio je na svom Fejsbuk nalogu delove teksta i fotografije iz monografije "Vojvodina - četiri godišnja doba" Jaroslava Papa, koja nije predstavljena zbog aktuelne pandemije, a objavljena je prošle godine u izdanju Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski". 
 
U monografiji Papove kolege i zvaničnici iznose utiske o autentičnosti Papovog opusa, a Dozet napominje da na Balkanu ne postoji zaljubljenik prirode koji nije čuo za ime Jaroslava Papa. 
 
Dozet navodi da će svi koji su upoznali Papa reći da je dobar i vredan čovek, da je vrhunski foto-reporter i, na kraju, da je zanesen prirodom. 

Tanjug/STR

 

Legendarni jugoslovenski fotoreporter Tomislav Peternek ističe da je Pap bez sumnje, jedan od vodećih fotografa prirode kod nas. 
 
"To potvrđuje ceo njegov dosadašnji opus u toj oblasti - od neverovatnih fotografija onog leptira na Tisi koji, u samo jednom danu u godini, živi tek nekoliko sati, do neponovljih fotografija rogate divljači iz prašuma našeg Podunavlja", kaže Peternek i dodaje da je Papa sam, inače, i upoznao kao fotografa prirode. 
 
"Docnije, zajedno smo se našli i u surovim ratnim okolnostima. S obzirom na ono što je prethodno radio, logično je bilo upitati se da li će i tu biti isto tako dobar, da li će, da tako kažem, uspeti da spoji moguće sa nemogućim? I uspeo je, radeći i taj deo svog i našeg posla - bravurozno", kazao je Peternek. 

Tanjug/STR

 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u monografiji Jaroslava Papa navodi da je fotograf bio tih i gotovo neprimetan, a njegove fotografije rečite, raskošne i dominantne. 

 
"Novi Sad je oduvek imao, a ima i danas, niz vrhunskih foto-reportera čije nesvakidašnje umeće je daleko, daleko prevazilazilo njegove okvire. Jaroslav Pap se među njima izdvaja gotovo neverovatnim osećajem za najbolji trenutak, za najkarakterističniji gest, za idealnu scensku kompoziciju. I posvećenošću, strpljenjem i, kada za nju dođe pravi trenutak, munjevitom reakcijom, važnom naročito u fotografisanju prirode koja je, samo naoko, uvek ista, a zapravo nikada nije ista, što se najbolje vidi upravo na njegovim fantastičnim fotografijama", naveo je Vučević. 
 
Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade istakao je da je Pap predano i vrhunski profesionalno pratio i beležio sve važne događaje, ne samo u Novom Sadu i Vojvodini nego i mnogo, mnogo šire. 
 
"Setite se samo onih fantastičnih fotografija prevrata u Rumuniji od pre 30 godina, fotografija koje su obišle svet i proslavile i njega i Dnevnik za koji je tada radio. Ipak, ono što Jaroslava Papa posebno izdvaja i u novosadskim i vojvođanskim, i među našim foto-reporterima u celini, jesu njegove fotografije prirode. 
 
Bilo da je reč o beskrajnim vodama i ritovima "Bačkog podunavlja" koje je, pre dve godine i UNESKO proglasio za svoj rezervat biosfere, o jutrima i smirajima na našim prelepim rekama, o raskoši Fruške gore, o ruju Deliblatske peščare ili o izuzetnom bogatstvu faune naše Vojvodine, te fotografije su, zapravo, jedna - neponovljiva čarolija", naveo je Mirović.  Srđan Ilić, urednik fotografije u AP i nekadašnji direktor fotografije Tanjuga, član ULUPUDS u tekstu pod naslovom "Moj papuška" evocira uspomene na zajedničke foto "pustolovine". 
 
"Jaroslav je kontinuirano, godinama, sam - za Tanjug pokrivao celu Vojvodinu. Ujutru je na nekom ribnjaku ili obali reke, gde slika ptice i svitanja, zatim stiže da pokrije dnevne događaje u Banovini ili Gradskoj kući, da bi istog popodneva, u nekoj vojvođanskoj šumi, čekao jelene i divlje svinje! Zbog svega toga, ako bi trebalo da u jednog čoveka "sklopim" sve osobine koje mora da ima vrhunski foto-reporter, taj čovek bi svakako bio - Jaroslav Pap", ocenio je Ilić. 
 
Nada Vujović, glavni urednik lista Dnevnika kazala je da u objektivu Jaroslava Papa može da se vidi kako dišu vojvođanska ravnica, salaši i ljudi, Fruška Gora kada je zaogrne sneg ili procveta, šta rade paori, gde su najlepše ptice. 
 
"Sve ima pravu boju i šmek, baš onako kao kad fotografija samo što ne progovori. Hiljadu reči, a jedna fotografija. To je Jaroslav Pap koji ne prestaje da nas iznenađuje svakim danom", naveo je Vujović. 
 
Pap je iznenada preminuo u lovištu "Kazuk", u Specijalnom rezervatu prirode "Gornje podunavlje", u kojem je decenijama beležio veličanstvene slike prirode koje su obišle ceo svet. 

Rođen je 7. jula 1957. godine u Laliću, gde je pohađao osnovnu školu. Srednju fotografsku školu "Đorđe Zličić" završio je u Novom Sadu.

Fotografijom je profesionalno počeo da se bavi 1984. godine, u redakciji novosadskog Dnevnika, gde je prošao put od fotoreportara-pripravnika do urednika fotografije. Od 2013. godine radio je kao fotoreporter i urednik fotografije u Novinskoj agenciji Tanjug, a od 2018. i u Radio-televiziji Vojvodine.

Preko 1.000 njegovih fotografija emitovano je u zemlji i inostranstvu, posredstvom novinskih agencija sa kojima je sarađivao, od Asošiejted presa do Rojtersa, a na stotine njegovih fotografija biljnog i životinjskog sveta objavljeno je u najeminentnijim domaćim i stranim magazinima posvećenim prirodi. 

 
Dobitnik je niza prestižnih domaćih i međunarodnih priznanja. Imao je više od 60 samostalnih izložbi, a bio je i osnivač Fotografskog pokreta "Foto lov" koji okuplja, pre svega, mlade fotografe rešene da, kao i on, žive sa prirodom i u prirodi, a ne pored nje. 

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu