Aktuelno iz kulture

Vampiri, ćuran, majmun, helijum: Izdvajamo 10 najluđih nastupa u istoriji Evrovizije

Komentari

Autor: Euronews

22/05/2021

-

09:49

Vampiri, ćuran, majmun, helijum: Izdvajamo 10 najluđih nastupa u istoriji Evrovizije
Vampiri, ćuran, majmun, helijum: Izdvajamo 10 najluđih nastupa u istoriji Evrovizije - Copyright EPA/SEPPO SIRKKA

veličina teksta

Aa Aa

Na Evroviziji učesnici imaju samo tri minuta da impresioniraju svet. Iako su "zarazna" pesma i izvanredne glasovne sposobnosti ključ za dobijanje poena, to često nije dovoljno da nastup bude nezaboravan, naročito ako imamo u vidu da se u finalu takmiči više od dvadeset zemalja.

Ove godine norveški kandidat pojavio se sa gigantskim anđeoskim krilima, ruska takmičarka "uplovila" je na scenu u ogromnoj haljini na točkovima, a od šarenila kostima islandskih učesnika osetljiviji gledaoci verovatno su mogli da dobiju glavobolju.

Ipak, ranijih godina bilo je, u najmanju ruku, neobičnijih nastupa, od kojih smo izdvojili deset.

10. Vuče, vuče... (Belorusija, 2016.)

Tim beloruskog kandidata iz 2016. godine procenio je da golotinja može da bude primerena šou kakav je Evrovizija, ukoliko je reč o hologramu. Tako su gledaoci pored živog pevača Ivana na sceni, mogli da gledaju i njegov golišavi hologram i to pored vuka koji zavija. Na žalost to nije bilo dovoljno da se pesma "Help You Fly" plasira u finale.

9. Točak sreće (Ukrajina, 2014.)

Kroz istoriju je mnogo učesnika Evrovizije računalo na mađioničarsku opremu, kako bi svoje nastupe učinili nezaboravnim. Mariji Jeremčuk iz Ukrajine sa pesmom "Tick-Tock" to je pošlo za rukom, jer je njena koreografija u džinovskom točku za hrčke, inspirisala Nerfliksovu komediju iz 2020. "Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga".

8. Helijumski glas (Francuska, 2008.)

Ako želite da pogodite visoke tonove u nekoj pesmi, možda možete da se poslužite trikom francuskog pevača Sebastijana Telijera, koji je usred nastupa na Evroviziji 2008. u Srbiji udahnuo helijum iz balona, kako bi podigao glas za nekoliko oktava. To što je na scenu ušao u kolima za golf, odmah je palo u drugi plan.

7. Ništa bez klavira (Ukrajina, 2018.)

Mnogo puta klavir je na evrovizijskoj sceni poslužio za sve samo ne za sviranje. Tako je 2014. jedan od rumunskih predstavnika oko glave nosio kružnu klavijaturu, kao da je Saturnov prsten, Austrijanci su 2015. glumili da pale svoj klavir, ali Ukrajinski predstavnik iz 2018. godine je ove nastupe bacio u senku.

Pevač Melovin koristio je klavir kao mrtvački kovčeg iz kog je ustao kao vampir. Na posletku je svirao isti taj klavir na vrhu stepenica u plamenu.

6. Mi (ni)smo šampioni (Litvanija, 2006.)

U istoriji Evrovizije retko se dešavalo da neki takmičari budu izviždani. To je upravo ono što je snašlo Litvance 2006. koji su smatrali da će suptilni naziv pesme "Mi smo pobednici Evrovizije" uticati na glasače da izaberu upravo njih. Tekst pesme: "Glasaj, glasaj, glasaj, glasaj za pobednik", naljutio je mnoge prisutne. Ipak, LT United kako se zvao ovaj sastav, završio je na ne tako lošem šestom mestu.

5. Ćuran Dastin (Irska, 2008.)

Lutka ćurana Dastina iz jedne irske televizijske dečje emisije, bila je ravnopravan učesnik takmičenja 2008. godine koja je održana u Srbiji. Njegov nastup zaista je nezaboravan: Dastin sedi za miksetom, dok svuda okolo igraju živopisno obučeni pevači.

4. Svi smo mi po malo majmuni (Italija, 2017.)

Italijan Frančesko Gabani je 2017. pevao o budizmu, spiritualnosti i filozofiji savremenog načina života, ali je gledaoce Evrovizije želeo da podseti na Darvinovu teoriju evolucije.

Čovek maskiran u gorilu, koji je imao i posebnu koreografiju, trebalo je da podseti gledaoce da smo svi mi iznutra po malo majmuni.

3. Pleši, kao da si sam u kuhinji (Rusija, 2012.)

Evropa nije mogla da odoli ruskom sastavu Buranovskiye Babushki, pa su simpatične dame u sedamdesetim godinama života, završile na drugom mestu. To je verovatno jedini put u istoriji Evrovizije da je neko od učesnika na sceni pekao kolačiće na sceni.

2. Epic Sax Guy (Moldavija 2010. i 2017.)

Sergej Stepanov postao je evrovizijska legenda zahvaljujući svojim solo bravurama na saksofonu i pratećim plesnim pokretima. Njegov nastup sa Sunstroke Project iz 2010. postao je mim poznat kao "Epix Sax Guy" koji se u raznim zabavnim varijantama pojavljivao na društvnim mrežama. Na nezadovoljstvo publike, 2010. su bili na 22. mestu, ali su se vratili na Evroviziju 2017. i zauzeli visoku treću poziciju.

1. "Russia, goodbye" (Ukrajina 2007.)

Verka Serdučka, scenski lik Ukrajinca Andrija Mihajloviča Danilka, zauzela je drugo mesto na Evroviziji 2007. ali je ostala urezana u pamćenje svih istinskih ljubitelja kao jedna od najupečatljivijih pojava na najvećem svetskom muzičkom takmičenju.

Možda nikada nećemo saznati da li su za neodoljivost pesme "Dancing – Lasha Tumbai" bili presudni delovi odsvirani na harmonici, Verkin kostim koji kao da je bio napravljen od aluminijumske folije ili provokativan tekst koji u pesmi zvuči kao "Russia, goodbye", odnosno "Zbogom, Rusijo", ali će se ona još dugo nalaziti na top listama "najluđih" nastupa u istoriji Evrovizije.

Komentari (0)

Kultura