Aktuelno iz kulture

Kultni film sa Kevinom Kostnerom "Polje snova" postaje serija

Komentari

Autor: Deadline/Euronews Srbija

18/08/2021

-

11:15

Kultni film sa Kevinom Kostnerom "Polje snova" postaje serija
Kultni film sa Kevinom Kostnerom "Polje snova" postaje serija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Ako ga sagradiš, on će doći", kultna je replika i dobro znana ljubiteljima bejzbol drame "Polje snova", koja će ponovo oživeti, ali u formi serije.

Striming servis Peacock, prema pisanju Deadline, poručio je od autora popularne serije "The Good Place" (Dobro mesto) Majkla Šura da napiše scenario za epizode inspirisane ostvarenjem u kom je glavnu ulogu tumačio Kevin Kostner.

Šur bi trebalo da se pojavi i u ulozi izvršnog producenta, zajedno sa Lorensom Gordonom, koji je bio producent  "Polja snova", snimljenog 1989. godine.

Izgleda da je producente inspirisala nedavno održana utakmica između čikaških "White Sox" i njujorških "Yankees" na MLB stadionu "Polje snova" u Ajovi, koji se nalazi tik uz polje kukuruza gde se originalno odigrala radnja kultnog filma.

Ova utakmica je bila prva utakmica najjače bejzbol lige u Americi i svetu MLB (Major League Baseball), a igrači obučeni u dresove iz dvadesetih godina 20. veka išetali su iz kukuruza, baš kao na filmu, predvođeni Kevinom Kostnerom.

profimedia

Kostner prisustvovao nedavnoj MLB utakmici na stadionu "Polje snova"

"Pre 30 godina, sa druge strane tog kukuruza, snimali smo film koji je izdržao test vremena", obratio se prisutnima Kostner, a publika je burnim aplauzima prekidala i pozdravljala pošto bi pomenuo kultne replike iz filma "Savrešeno je" i "Da li je ovo raj?".

Televizijski prenos ovog događaja na stadionu izgređenom u Dajersvilu u Ajovi, koji je prvobitno trebalo da se održi prošle godine, ali je odložen zbog pandemije, oborio je rekord gledanosti (oko 6 miliona gledalaca) za jednu prvenstvenu utakmicu čuvene lige od 2005, od kad Fox Sports prenosi mečeve MLB.

Fiml "Polje snova" u režiji Fila Oldena Robinsona snimljen je po romanu "Bosonogi Džo" kanadskog pisca Vilijama Patrika Kinsela (1935- 2016).

Priča prati Roja (Kevin Kostner) koji sa Eni i ćerkom živi na velikoj farmi kukuruza. Roj je oduvek bio veliki obožavalac bejzbola, ali onog kakav se igrao u vreme Prvog svetskog rata, u doba njegovog oca. Smatra da je najbolji igrač svih vremena Džo Džekson, koji je sa celim svojim timom morao da prekine karijeru zbog optužbe o primanju mita pre prvenstva 1919. godine.

Međutim, jedan dan, tokom šetnje imanjem, Roj je začuo glas, koji mu je rekao da izgradi teren za bejzbol. Ispričao je to svojoj ženi i ona ga je podržala u ideji. Kad je teren bio gotov, uz čuđenje suseda, zaista se jedne noći pojavio duh Džoa Džeksona i njegovih saigrača. Roj je sa njima zaigrao bejzbol. Potpuno zbunjen i ne znajući šta mu se događa u životu, potražio je savete pisca Terensa Mana i starog lekara Arčibalda Grejama. Ovo bi bio sinopsis filma u kom su nezaboravne uloge ostvarili i Rej Liota i Džejms Erl Džouns.

profimedia

 

Pisac Kinsel je svojevremeno priznao da je plakao kada je prvi put gledao film.

Inače, Kinsel je bio strastveni ljubitelj i igrač bejzbola. Kanadska bejzbol "Kuća slavnih" mu je 2011. dodelila nagradu "Džek Grejni" za značajan doprinos beJzbolu. Pet godina kasnije, izvšena je eutanazija (iste godine 2016. kada je i legalizovana u Kanadi) autora romana o farmeru kojem glas naređuje da sagradi teren za bejzbol na svom kukuruznom polju.

Komentari (0)

Kultura