Aktuelno iz kulture

Pojedini muzičari se pobunili: Kad umremo, ne objavljujte pesme koje i nisu bile namenjene javnosti

Komentari

Autor: Sonja Šulović

21/08/2021

-

09:20

Pojedini muzičari se pobunili: Kad umremo, ne objavljujte pesme koje i nisu bile namenjene javnosti
Anderson Pak i Lana Del Rej - Copyright AP/Mark Von Holden

veličina teksta

Aa Aa

"Kada umrem, molim vas ne objavljujte posthumno albume ili pesme sa potpisom mog imena. To su bili samo demo snimci i nikada nisu bili namenjeni da ih javnost čuje", objavio je fotografiju sa ovom porukom istetoviranom na ruci američki reper Anderson Pak nedavno na svom Instagram profilu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @rapalert2.0

Fotografiju i poruku preneli su gotovo svi vodeći svetski mediji, a potom je NME preneo objavu Lane Del Rej koja je otkrila da u njenom testamentu postoji deo u kom se navodi da je zabranjuno posthumno objavljivanje njene muzike.

"To se isto nalazi u mom testamentu, a to je i na njegovoj tetovaži", podelila je sa pratiocima muzičarka, uz fotografiju tetovaže Paka.

Lako dostupan materijal

Posthumni albumi su postali sve popularniji poslednjih godina, jer izdavači uglavnom nemaju problem da objave zaostavštinu muzičara ne bi li došli i do nove publike.

Magazin NME podseća da se nedavno i Zoja Raza-Šeik upitala zašto se u tolikoj meri objavljuju albumi nakon smrti umetnika, pa navela da za ovaj fenomen zapravo nema dobro i pravo objašljenje osim reči da je to poput "lakšeg pristupa lekovima", a kada je sve gora statistika kada je u pitanju mentalno zdravlje ljudi, čini joj se da posthumni zapis pomaži fanovima kako bi lakše podneli tugu.

"Osim toga, izdavačkim kućama možda nikada nije bilo lakše da pristupe digitalnoj arhivi umetnika i sastave posthumni zapis", zaključila je Raza-Šeik.

Šta je ostalo iza Ejmi?

Nedavno su roditelji Ejmi Vajnhaus, u povodu desetogidišnjice od njene smrti, otkrili da su pronašli snimke svoje ćerke, još kad je ona imala osam godina, te bi želeli da ih podele sa fanovima.

Ova vest je stigla neočekivano, budući da je nakon posthumno objavljene kompilacije "Lioness: Hidden Treasures" (2011) šef izdavačke kuće, Dejvid Džozef, izjavio da je uništio demo snimke Ejmi Vajnhaus kako bi sprečio njihovo korišćenje.

"Bila je to moralna stvar", rekao je on Bilbordu 2015. godine, uz zaključak da nikada ne bi mogao dozvoliti da dopusti nekom drugom da završi njen posao.

Ejmin otac Mič Vajnhaus je za BBC istakao da je pomenuti gospodin "idiot", pa konstatuje da "naravno" želi da fanovi čuju Ejmine neobjavljene pesme.

Prema njegovim rečima, još postoji nada jer porodica i dalje poseduje neke od njenih snimaka.

"Pronašli smo neke delove, ali su CD pomalo oštećeni, ipak nešto je spaseno", kazao je Mič.

Porodica Vajnhaus poseduje snimke još iz vremena kada je pevačica imala svega osam godina, pa roditelji ističu da bi sav taj materijala, kada bi bio objavljen, fanovima sigurno dao jedan poseban pogled na to kako je tekao razvoj Ejmi, pre svega, kao tekstopisca.

Posthumni albumi popularni, neki su više a drugi manje uspešni

Joy Division je za sobom ostavio veliku, završenu ploču "Closer", a pet godina nakon smrti čuvenog Princa izdat je album "Welcome 2 America" iz 2010. koji je pronađen u muzičkoj sobi umetnika u njegovom studiju u Mineapolisu. U toj sobi, kako su mediji preneli, nalazi se brojni demo snimci, nedovršeni albumi i uživo snimci čuvenog muzičara.

Posthumno su objavljeni i albumi Dejvida Bouvija i Džimija Hendriksa sa do tada neobjavljenim verzijama pesama, porodica Krisa Kornela i zadužbina koja nosi njegovo ime odobrila je i publici predstavila album sa obradama koje je taj muzičar snimio još 2016. godine.

Na prvim top-listama našao se, na primer, posthumni album "Thanks For The Dance" Leonarda Koena, ali su mnogi kritičari pisali ne tako lepe redove o onome što je objavljeno nakon smrti Majkla Džeksona.

Osmi album grupe Cranberries počeo je da poprima oblik kada je pevačica Dolores O'Riordan pronađena mrtva u londonskom hotelu. Pre toga snimljeni su demo snimci za 11 pesama, a onda je pred grupom bila dilema šta sa tim raditi. Kada su se posle sahrane O'Riordan ponovo sastali, pregledali su materijal i shvatili da imaju kompletnu priču.

"Mnogi posthumni albumi koje objave izdavačke kuće skrpljeni su od ovoga i onoga... i prosto se čini da ljudi samo žele da izmuzu novac. Ali mi smo ovo uradili iskreno i iz ljubavi, i da bismo završili ono što smo započeli sa Dolores", izjavio je bend za BBC, nakon što su objavili album "In The End" (2019).

Komentari (0)

Kultura