Aktuelno iz kulture

Desetominutne ovacije za "Tomu" na premijeri u Sarajevu

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2021

-

07:07

Desetominutne ovacije za "Tomu" na premijeri u Sarajevu
Desetominutne ovacije za "Tomu" na premijeri u Sarajevu - Copyright Tanjug/FENA/Amer Kajmović

veličina teksta

Aa Aa

Sarajevo Film Festival svečano je zatvoren u petak veče premijerom filma "Toma" reditelja Dragana Bjelogrlića, koji je nagrađen desetminutnim ovacijama gledalaca.

Ekipa Bjelogrlićevog filma, koji govori o kompozitoru i pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću (1938-1991), zaslužila je burne aplauze posetilaca u rasprodatom otvorenom prostoru "Ljetnog kina Koka kola" u srcu Sarajeva.

Komentarišući prijem sarajevske publike, Bjelogrlić je rekao: "Nije da nisam očekivao, ali ovoliko nisam! Uložili smo mnogo napora, snage i emocija u ovaj film. Nadam se i čini mi se uspeli ste da osetite deo te emocije. Verujte koliko smo mi, koliko sam i ja srećan večeras. Hvala vam na divnom dočeku".

Poklonili su se Sarajlijama i glumci Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Milena Radulović, Denis Murić, kao i scenografkinja Jelena Sopić, koproducent filma i kompozitor Željko Joksimović, direktor fotografije Goran Volarević, korežiser i koscenarista Zoran Lisinac i izvršni producent Vladimir Lisinac.

Zbog izuzetnog interesovanja Bjelogrlićev film je išao sinoć u još par festivalskih prostora, a tražila se stolica više i u "Ljetnom kinu Koka-kola" gde je po proceni organizatora bilo 1.750 posetilaca.

"Impresionistički portret" uspona i padova boema Zdravkovića poznatog, između ostalih, po pesmama "Dotak''o sam dno života", "Dva smo sveta različita", "Ljiljana" i "Tužno leto", prikazan je u okviru festivalskog netakmičarskog programa "Open er".

Sarajevo Film Festival predstavio je 48 takmičarskih igranih, dokumentarnih, kratkih i studentskih filmova, kao i brojna ostvarenja u netakmičarskim programima poput "Open era", gde je bila premijera "Deset u pola" oskarovca Danisa Tanovića, na otvaranju manifestacije 13. avgusta.

Na 27. izdanju festivala među nagrađenima su austrijsko-nemačka "Velika sloboda" reditelja Sebastijana Majzea, koji je dobio glavno Srce Sarajeva za najbolji film, a njegov Georg Fridrih za najboljeg glumca.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu podelile su Flaka Latifi, Era Balaj i Urate Šabani za "Brdo na kome riču lavice" rediteljke sa Kosova Luane Bajrami, dok srpski film "Kelti" ima Srce za najbolju režiju zahvaljujući Milici Tomović.

Počasno Srce Sarajeva za izuzetnu doprinos filmskoj umetnosti uručeno je tokom festivala nemačkom reditelju Vimu Vendersu, kao i njegovom meksičkom kolegi Mišelu Franku, koji zbog pandemije priznanje nije mogao primiti prošle godine.

Gost festivala u Sarajevu bio je i pevač irskog benda Ju tu (U2) Bono Voks koji je prisustovao premijeri restaurisane verzije Vendersovog filma "Hotel od milion dolara" (2000), na kome je bio zadužen za muziku.

Komentari (0)

Kultura