Aktuelno iz kulture

Božo Stefanović pobednik 21. Međunarodnog salona antiratne karikature u Kragujevcu

Komentari

Autor: FoNet

22/08/2021

-

16:56

Božo Stefanović pobednik 21. Međunarodnog salona antiratne karikature u Kragujevcu
Božo Stefanović pobednik 21. Međunarodnog salona antiratne karikature u Kragujevcu - Copyright Printskrin/Youtube/Migranti iz Avganistana

veličina teksta

Aa Aa

Karikaturista iz Sarajeva Božo Stefanović pobednik je 21. Međunarodnog salona antiratne karikature u Kragujevcu, odlučio je međunarodni žiri kojim je predsedavao Šoje Tabatabaji iz Irana.

Stefanoviću je pored Gran prija "Vesnik mira" pripala i novčana nagrada od 1.500 evra koju dodeljuje Međunarodna asocijacija gradova vesnika mira.

Zlatnu plaketu i prvu nagradu u iznosu od 1.000 evra dobio je Nikola Konstadinović krikaturista iz Srbije, druga nagrada od 800 evra i Srebrna plaketa pripali su Pravitu Mongkolnokutu sa Tajlanda, a treću nagradu od 500 evra i Bronzanu plaketu dobio je Marzej Kamizah iz Irana.

Nagradu gradonačelnika Bidgošča iz Poljske, grada prijatelja Kragujevca i partnera Salona žiri je dodelio Muhamedu Đerleku iz Srbije, Nagradu grada Ingolštata iz Nemačke Hikmetu Čilu iz Turske, Nagradu Grada Bielsko-Biala Alirezi Pakdelu iz Irana, Nagradu grada Sirena Sergeju Semendjaevu iz Ukrajine, Nagradu grada Piteštija iz Rumunije dobija Ramiro Zardojaj sa Kube a Nagradu grada Karara Hosein Solonki iz Irana.

Odlukom žirija pet autora, Zoran Petrović iz Nemačke, Čemil Šafitur iz Turske, Pavel Matuška iz Češke, Vladimir Semerenko iz Rusije i Goran Čeličanin iz Srbije, čiji su radovi bili u najužem izboru za nagrade dodeljene su Diplome Salona.

Na ovogodišnji konkurs Salona prispelo je 987 radova od 496 autora, a žiri je odaberao 80 radova za izložbu i objavljivanje u katalogu Salona. Izložba odabranih radova 21. Salona biće otvorena 1. oktobra 2021. godine, u galeriji Muzeja 21. oktobar, a svečano proglašenje pobednika i uručivanje nagrada obaviće se tradicionalno 20. oktobra u okviru manifestacije Bdenje. 

Komentari (0)

Kultura