Aktuelno iz kulture

Kratki igrani film "Armadila" Gorane Jovanović nagrađen na festivalu u Ljubljani

Komentari

Autor: Filmski centar Srbije / Euronews Srbija

23/08/2021

-

10:36

Kratki igrani film "Armadila" Gorane Jovanović nagrađen na festivalu u Ljubljani
Kratki igrani film "Armadila" Gorane Jovanović nagrađen na festivalu u Ljubljani - Copyright Printscreen Vimeo/Gorana Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Na upravo završenom festivalu kratkog filma FeKK u Ljubljani, igrani film "Armadila" rediteljke i scenaristkinje Gorane Jovanović, proglašen je najboljim u međunarodnoj kategoriji koja obuhvata zemlje Balkana i dodeljena mu je nagrada FeKK Bal, saopštio je Filmski centar Srbije.

Dobitnici posebnih priznanja u istoj kategoriji su filmovi "Kako sam pobedio lepak i bronzu" Vladimira Vulevića i manjinska srpska koprodukcija "Mikrokazeta: Najmanja kazeta koju sam ikad vidio" Igora Bezinovića.

"Armadila" je premijerno prikazan u programu TeenArena, filmskog festivala u Sarajevu, a potom i u takmičarskim programima festivala Uppsala, Trieste, Go Short – Nijmegen, Vienna Shorts, Motovun Film Festival, kao i u selekciji New Mavericks filmskog festivala u Atlanti. Osvajanjem glavnih nagrada na festivalima Vienna Shorts i Motovun, film Armadila se kvalifikovao za nominacije za nagradu Oskar, odnosno za nagradu Evropske filmske akademije.

U glavnim ulogama su Iva Pernjaković i Nikola Zečević. Osim scenaristkinje i rediteljke Gorane Jovanović, koja je film i producirala, ekipu čine: direktor fotografije Lev Predan Kovarski, snimatelj zvuka Vladimir Janković, šminkerka Lana Rakanović, dizajner zvuka Luka Barajević i kolorista Jure Teržan. Gorana Jovanović je i montirala film. Izvršni producent je Miloš Ljubomirović.

Film je nastao u produkciji Servia Filma u koprodukciji sa Cinnerentom, a uz podršku Filmskog centra Srbije.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura