Aktuelno iz kulture

"Kada maske padnu - Nušić nastupa": Ivanjički festival kulture, humora i zabave počeo paradom kostimiranih građana

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2021

-

20:28

"Kada maske padnu - Nušić nastupa": Ivanjički festival kulture, humora i zabave počeo paradom kostimiranih građana
Otvorena 12. Nušićijada u Ivanjici - Copyright Tanjug/Glas Zapadne Srbije/Ivan Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Ivanjički festival kulture, humora i zabave počeo je danas tradicionalnom paradom kostimiranih građana, a predsednik opštine predao je ključeve grada Nušiću, pa će zakoni komedije vladati ovom varošicom do nedelje.

Organizatori su pripremili sadržajan kulturno-zabavni program. Svakodnevno će se igrati i po nekoliko predstava za decu i odrasle, pripremljene su brojne radionice i izložbe, a večernji sati rezervisani su za muzičke koncerte, koji će se održavati na centralnoj bini i na bini u gradskom parku.

Ovogodišnja Nušićijada održava se pod sloganom "Kada maske padnu - Nušić nastupa", a obeležava se i jubilej 70 godina pozorišne kulture u Ivanjici.

Ovogodišnju Nušićijadu otvorila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na centralnoj bini "Okruglo, pa na ćoše", do koje se dovezla čuvenim ivanjičkim fijakerom.

"Čast mi je što sam u mestu koje slavi jednog od naših najboljih pisaca, koji je najbolje opisao mentalitet našeg naroda. Ivanjica je poznata po neverovatnim ljudima i prelepoj prirodi, bogata duhom, što je od ključnog značaja za turistički potencijal. Ministarstvo podržava manifestaciju jer ona ovom kraju pruža još jedan sadržaj, koji je neophodan za njegov razvoj. Po mnogo čemu je ovaj dan simboličan, slavimo i 70 godina pozorišne kulture u Ivanjici. Imate razloga da budete ponosni", rekla je ministarka i dodala da je oduševljena kostimima građana.

Tanjug/Glas Zapadne Srbije/Ivan Nikolić

 

Ona je istakla da, iako je Branislav Nušić rođen u Beogradu, Nušićijada je rođena u Ivanjici, saopšteno je iz Ministarstva trgovine.

"Posebnost i značaj manifestacije međunarodnog odziva kao što je Nušićijada, ogleda se pre svega u dugoj tradiciji negovanja sećanja na Branislava Nušića i njegova nenadmašna dela, ali takođe i u naporima lokalne zajednice koja posvećeno i ponosno godinama razvija festival i predstavlja svoj nacionalni i kulturni identitet", rekla je Matić.

Ona je istakla da je ivanjički kraj turistički dragulj Srbije i pionir u seoskom turizmu, i da je ovaj kraj prepoznao i UNESKO, koji je planinu Goliju uvrstio u jedini prirodni rezervat biosfere u Srbiji.

"Svesni prirodne, ali i kulturno-istorijske vrednosti ovog kraja, MTTT teži unapređenju kvaliteta turističke i kulturne ponude ovog podneblja. U periodu od 2015. do 2021. godine uloženo je 34.180.000 dinara za različite infrastrukturne i projekte promocije, manifestacije i edukacije", dodala je Matić.

Tanjug/Glas Zapadne Srbije/Ivan Nikolić

 

Pri dolasku na "Nušićijadu", Matić je zajedno sa predsednikom opštine Momčilom Mitrovićem obišla KOVID-19 punkt postavljen na ulasku u grad, na kome se proveravaju potvrde o vakcinaciji, PCR ili antigenski testovi, a moguće je i testirati se u obližnjem Domu zdravlja.

Festival se završava u nedelju, 29. avgusta, kada će nakon završne parade, u 22 sata na centralnoj bini nastupiti grupa Valentino.

Komentari (0)

Kultura