Aktuelno iz kulture

Vrelo muzičko leto u Srbiji: Festivali se vraćaju, ali pod kojim uslovima?

Komentari

Autor: Staša Rosić

25/05/2021

-

06:57

Vrelo muzičko leto u Srbiji: Festivali se vraćaju, ali pod kojim uslovima?
Vrelo muzičko leto u Srbiji: Festivali se vraćaju, ali pod kojim uslovima? - Copyright EPA/BALAZS MOHAI

veličina teksta

Aa Aa

Nakon godine u kojoj su svi veći muzički događaji otkazani ili pomereni, zahvaljujući trenutno povoljnoj epidemiološkoj situaciji, javlja se nova nada da će se ovog leta ipak održati najvažniji domaći festivali.

Krizni štab se na sednici održanoj u petak, 14. maja, pozitivno izjasnio o protokolu i predvideo povratak manifestacija od 21. juna, pod uslovom da je najmanje 50 odsto punoletnih građana vakcinisano do tog datuma, uz dalje poboljšanje epidemiološke situacije.

Organizatori najvećih muzičkih festivala u Srbiji, kao što su Egzit, Bir Fest, Arsenal, Lavfest i Nišvil, nadaju se najboljem i pripremaju se za održavanje događaja u punom kapacitetu. Međutim, među mladim ljudima starosti između 18 i 35 godina, koji su i najčešći gosti festivala, ima manje od 12 odsto vakcinisanih, a ukoliko se to ne promeni, vrlo je izvesno da će biti neophodno uvođenje rigoroznih pravila prilikom ulaska na muzičke događaje, možda i ukidanje pratećih sadržaja.

Zato su Ujedinjeni festivali Srbije, rešeni da ove godine najveća okupljanja ipak budu održana, pokrenuli nacionalnu kampanju za vakcinaciju, s ciljem da do 21. juna, kada će Krizni štab razmatrati mogućnost dozvoljavanja većih okupljanja i proslava, više od 50 odsto punoletnog stanovništva bude vakcinisano.

Takođe, ključni akteri srpske manifestacione industrije, okupljeni u udruženje Safe Events Serbia, predstavili su protokol i predlog mera kako bi festivali bili najbezbednija mesta okupljanja. Tako je predloženo da uslov za ulazak na festivale bude jedan od sledeća četiri principa: davanja na uvid potvrde o vakcinaciji, potvrde o posedovanju antitela (IGG test), negativnog PCR ili antigenskog testa.

Eksperimenti po ugledu na Evropu

Mere koje su organizatori festivala u Srbiji predložili Vladi u skladu su sa naučnim otkrićima na eksperimentalnim konceratima i okupljanjima širom Evrope, a koja su pokazala da takve mere čine rizik od širenja zaraze gotovo zanemarljivim.

Predloženi protokol je dobio pozitivno mišljenje Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i ključnih epidemiologa uključenih u rad Kriznog štaba, nakon čega je, u ime grada Beograda i Novog Sada, predat Vladi Srbije na usvajanje. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nedugo potom je u razgovoru za RTS najavio da će u Beogradu biti organizovan jedan eksperimentalni koncert.

"Planiramo da u Beogradu pod nadzorom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Medicinskog fakulteta organizujemo naučni eksperiment - koncert, jedan na otvorenom i jedan na zatvorenom", rekao je on tom prilikom.

E-Stock/Aleksandar Nalbantjan

Bir Fest je jedan od najmasonijih festivala u Beogradu, ali i u regionu

Vesić je takođe potvrdio da će Birfest sigurno biti održan ove godine, ali kao i u slučaju eksperimentalnog koncerta vreme održavanja, kao ni izvođači, još nisu poznati.

Egzit slavi život

Organizatori Egzita uvereni su da će se održati u punom kapacitetu od 8. do 11. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz učešće nekih od vodećih svetskih zvezda, kao što su Dejvid Geta, DJ Snake, Tyga, Eric Pric, b2b Four Tet, Pol Kalkbrener, Nina Kravic, Boris Brejha, Šek Ves, Solomun, Pol van Dik, Sepultura, Metronomy, Honey Dijon i mnogi drugi.

Ove godine najveći muzički festival u zemlji i jedan od najvećih u Evropi, obeležava 20 godina postojanja i najavljuje niz pratećih manifestacija.

Kada je objavljeno da će se festival održati na leto 2021, osnivač i direktor Egzita Dušan Kovačević rekao je u zvaničnom saopštenju da će ovogodišnji Egzit biti "jedan od najposebnijih".

E-Stock/Miloš Zunjić

Organizatori Egzita uvereni su da će se održati u punom kapacitetu od 8. do 11. jula 

"Ipak, moramo ostati odgovorni u narednim mesecima i pozivamo sve koji su u prilici da se što pre vakcinišu, jer su zdravlje i bezbednost svih posetilaca, izvođača i članova tima, naš prioritet", rekao je on.

Nišvil u pripremama "bez ograničenja"

Nišvil se priprema kao da će se festival održati biti bez ikakvih ograničenja, što bi trebalo da se dogodi od 6. do 15. avgusta.

E-Stock/Kostadin Kamenov

Nišvil radi na tome da se festival zaista desi početkom avgusta

"U ovom momentu radimo stoprocentno da se festival desi. Najgora opcija po Nišvil, prema mom mišljenju, je da se ne održe neki prateći sadržaji. Uopšte nemam dileme da će biti održan glavni program fesivala, upravo završemo sve dogovore, ulazimo u kupovinu avio-karata, jer je on zaštićen višestruko, ne samo ogradom i kontrolama, već mogućnošću našom da razmestimo stolice na dva metra rastojanja", rekao je nedavno direktor tog festivala Ivan Blagojević za Južne vesti.

Prošle godine program je održan na Letnjoj pozornici, ali bez prisustva publike, koja je koncerte mogla da prati onlajn.

U Nišu su u planu i Nisomnija, kao i Muzički edikt, a nakon toga i avgusta Filmski susreti, zatim Međunarodna književna kolonija u Sićevu kao i Niške muzičke svečanosti.

Arsenal i Lavfest se spremaju za leto

Arsenal fest trebalo bi da se održi od 24. do 26. juna u Kragujevcu, a još u decembru dobio je potvrdu da ćena glavnoj sceni prve festivalske večeri nastupiti čuveni alternativni sastav Placebo. Najavljen je i dolazak čuvene džipsi pank-rok grupe Gogol Bordello, dok bi drugu veče festivala trebalo da nastupe Dubioza kolektiv i Djaikovski. Festival će zatvoriti vituoz gitare Ingvi Malmstin.

Nebojša Babić

Zoran Vulović: Festivali su uzeli ulogu predvodnika cele muzičke industrije

"Za mene je najznačajnije da su se ujedinili najveći srpski festivali i da su krenuli u zajedničku kampanju. To jeste kampanja za vakcinisanje mlade populacije, ali je to i kampanja za povratak muzike i normalnog života. Festivali su uzeli ulogu predvodnika cele muzičke industrije", kaže za Euronews Zoran Vulović, osnivač Arsenal festa. 

Prema njegovim rečima, u pojedinim delovima sveta već je krenula da se vraća normalnost u život. 

"U Americi se već dešavaju veliki koncerti, oni počinju i u pojedinim evropskim zemljama, a mi imamo realne šanse da krenemo da živimo normalno, naravno uz poštovanje svih mera koje su na snazi. Kafići i restorani rade duže, ceo život se polako vraća u normalu, ostalo je da i mi iz muzičke industrije prodišemo i krenemo sa koncertima. Mislim da su svi željni događaja i da će, smirivanjem situacije sa koronavirusom, publika spontano krenuti da se vraća na koncerte. Naravno, ne mislim da će odmah situacija biti kao pre. Na nama, organizatorima, je da učinimo sve da se publika oseti bezbedno i opušteno. Samo tako, možemo da radimo naš posao kao i pre krize izazvane korona virusom", ističe Vulović.  

Takođe, posle jednogodišnje pauze, publika Lavfesta ponovo bi trebalo da se nađe u Vrnjačkoj Banji od 5. do 7. avgusta.

Najavljeni su izvođači kao što su Apollonia, Call Super, Dejan Milićević, Loco Dice i mnogi drugi, a u planu je da se tokom festivalskih dana u Vrnjačkoj banji održavaju i posebne filmske projekcije, kao i radionice.

Koncertna sezona uveliko počela

U Beogradu se za kraj maja priprema više atraktivnih muzičkih događaja, među kojima je koncert Ane Ćurčin & The Changes, koji je nakon dugog odlaganja, zakazan za 28. maj u Domu omladine Beograda. Iste večeri je u Kombank dvorani u planu "Naše veče" Ivana Bosiljčića, a tu scenu će 30. maja zauzeti Balkanopolis.

Nik Mejson, bubnjar grupe Pink Floyd, nastupiće 19. juna sa svojom supergrupom u Sava centru. Jun je atraktivan i zbog koncerta slavne Lare Fabijan, zakazanog za 26. jun u Štark Areni, kao i koncerta Vlatka Stefanovskog i njegovog trija 30. juna na Tašmajdanu.

Legendarni američki bend Pixies koji trebalo da nastupi 31. juna, ipak je odložio svoju turneju za narednu godinu, pa će publika na Tašu imati priliku da ih čuje tek 29. avgusta 2022.

Očekuje nas i topla muzička jesen, kada bi trebalo da se održe i dugoočekivani virtuoz Ara Malakijan i "kralj valcera" Andre Riju.

Legendarni beogradski sastav Električni orgazam, koji je prošle godine velikim koncertom trebalo da obeleži 40 godina postojanja, zakazao je novi termin u Kombank dvorani za 9. decembar ove godine.

Komentari (0)

Kultura