Aktuelno iz kulture

Međunarodni festival pozorišta za decu: Nagrada "Mali princ" za životno delo Jovanu Caranu i Ljudmili K. Hense

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2021

-

16:29

Međunarodni festival pozorišta za decu: Nagrada "Mali princ" za životno delo Jovanu Caranu i Ljudmili K. Hense
Promo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni festival pozorišta za decu, čije će 28. izdanje biti održano od 19. do 24. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, dodeliće Nagradu za životno delo "Mali princ" reditelju i glumcu Jovanu Caranu, i kreatorki lutaka, kostima i scenografije Ljudmili Konstantinovoj Hense, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. 

Jovan Caran je u Zrenjaninskom lutkarskom pozorištu radio kao glumac-lutkar od 1974. Igrao je u gotovo svim predstavama Lutkarskog pozorišta. Režirao je oko pedeset predstava, a laureat je oko tridesetak nagrada. Vodio je dramski studio iz koga je potekla mlada generacija glumaca lutkara, piše tekstove za lutkarske predstave i za časopise posvećene lutkarstvu. Priprema rečnik lutkarstva, ali i knjigu o mitskim bićima iz lutkarskog sveta. Izrađuje i konstruiše lutke u sopstvenoj radionici.

Ljudmila Konstantinova Hense kreatorka je lutaka, kostima i scenografije iz Kazahstana. Posle diplomiranja, do odlaska u Nemačku, radila je kao glavni umetnik Ruskog dramskog i lutkarskog pozorišta u gradu Kostanaju (Kazahstan), istovremeno postavljajući predstave u više ruskih gradova, kao scenograf i kreator lutaka. Radila je lutkarske predstave u Rusiji, Poljskoj, Nemačkoj, Srbiji i Crnoj Gori. Njene predstave učestvovale su na mnogim festivalima lutkarskih pozorišta širom Evrope. Trenutno živi u Minhenu.

Posthumna nagrada za život posvećen stvaralaštvu za decu pripala je reditelju Dragoslavu Todoroviću (1048-2021). 

Todorović je diplomirao pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a dok je kao mlad živeo u Hamburgu, učio je glumu i pantomimu i igrao u pozorištima i kabareima. Uradio je brojne dramske i lutkarske predstave, učestvovao na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu, osvojio šest Grand pri nagrada i dvanaest nagrada za režiju. Pored rediteljskog posla, predavao je predmet Lutkarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odsecima scenografija i scenski kostim.

Za ovogodišnje izdanje, prijavljeno 130 predstava iz 31 zemlje

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima.

Za 28. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici prijavljeno je 130 predstava iz 31 zemlje, od Indije, Indonezije, Izraela i Irana preko Kine, Brazila i Meksika do evropskih zemalja. U pitanju su lutkarske i dramske predstave, od tradicionalnih tehnika i tema, do savremenih i aktuelnih, od klasične književnosti za decu i narodnih mitova do svakodnevnih problema sa kojima se sada susrećemo.

"Dominiraju male predstave limitirane finansijskim mogućnostima i prilagodljive uslovima scenskog izvođenja. Sve više je predstava bez teksta, oslonjenih isključivo na svetlosno-zvučne efekte, scenski pokret, animaciju lutaka i njihov univerzalni jezik gesta i pokreta", navode organizatori.

Komentari (0)

Kultura