Aktuelno iz kulture

ABBA izdaje novi album posle 40 godina pauze

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/09/2021

-

19:38

ABBA izdaje novi album posle 40 godina pauze
ABBA - Copyright Tanjug AP/Tsugufumi Matsumoto

veličina teksta

Aa Aa

Švedska pop-grupa ABBA ponovo se okupila kako bi objavila svoj prvi album u poslednje četiri decenije.

Kako se navodi u saopštenju grupe, 2022. godine napraviće online koncert u Londonu.

ABBA, jedna od najprodavanijih grupa u istoriji sa više od 385 miliona prodatih albuma, objaviće album pod nazivom "Voyage" 5. novembra sa deset novih pesama.

 

 

Prva dva singla sa albuma "Voyage" - "I Still Have Faith in You" i "Don't Shut Me Down" su trenutno dostupni za strimovanje.

Grupa, poznata po nizu hitova iz sedamdesetih i ranih osamdesetih, poput "Waterloo", "Dancing Queen" and "Take A Chance On Me", raspala se 1982. godine.

Poslednji album grupa je objavila 1981. godine, a tri pesme objavljene su 1993. i 1994. godine.

Postali su globalno poznati nakon pobede na Evroviziji 1974. sa pesmom "Waterloo".


ABBA je jedna od najuspešnijih grupa svih vremena i prva grupa van engleskog govornog područja koja je ostvarila neverovatan muzički proboj u Velikoj Britaniji, Irskoj, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi i SAD.

Grupu čine dva bračna para, Bjorn i Agneta i Beni i Ani-Frid, a nazvana je po njihovim inicijalima.

Prodali su blizu 380 miliona albuma širom sveta. Film o njima je ostvario najveću zaradu svih vremena u Britaniji, a svaka peta kuća u toj zemlji ima barem jedan zlatni album grupe. I dan-danas prodaju blizu milion diskova godišnje.

Mjuzikl “Mamma Mia”, prema istoimenoj pesmi, puni sale u celom svetu. Interesovanje za istoimenim filmom, sa Meril Strip u glavnoj ulozi, i dalje postoji.

“Članovi benda zaradili su 600 miliona dolara. Pesme su produkciji donele blizu milijardu dolara", pisali su mediji i naglasili da je ABBA izgleda i omiljena grupa predsednika Rusije Vladimira Putina.

Komentari (0)

Kultura