Aktuelno iz kulture

Petar Benčina, doktor u filmu "Toma": Bilo je scena u kojima sam plakao, i kad sam igrao i kad sam gledao

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2021

-

11:02

Petar Benčina, doktor u filmu "Toma": Bilo je scena u kojima sam plakao, i kad sam igrao i kad sam gledao
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

"Pre početka snimanja filma, voleo sam Tomu, njegove pesme, i nisam tu nešto ni sebi objašnjavao. Nakon snimanja filma shvatili smo do koje mere je živeo te pesme, koliko je bio istinit i mimo scene. Koliko je njegov život bio inspiracija za pesme", kaže Petar Benčina, koji u filmu "Toma" igra doktora.

Za svog doktora koji u filmu leči bolesnog Tomu Zdravkovića (1938-1991), Benčina je u razgovoru za Tanjug kazao da je jedna od onih uloga koje "vas kompletnog pozivaju da učestvuješ svim svojim bićem, nose posebnu odgovornost i lepotu".

"Svaki dan snimanja bilo je uvek dovoljno nečeg nepoznatog, u šta nismo bili potpuno sigurni, što je u nama svima budilo faktor iks. Što je možda i najveća vrednost filma - kao da smo čitavo vreme bili vođeni i čuvani od nekog, od neke siline. Ne znam da li je Toma... Kad god smo bili na nekom raskršću nešto nam je uvek pomagalo da odemo pravim putem", naveo je glumac.

Tanjug

Benčina je rekao da je gotovo siguran da će većina ljudi gledati "Tomu" reditelja Dragana Bjelogrlića "dva puta, sa istim ili jačim doživljajem, kako se ko bude konektovao sa filmom".

"Bilo je scena u kojima sam plakao. I kad sam igrao i kad sam gledao", priznao je Benčina.

Upitan postoji li neka Tomina kompozicija koju bi posebno izdvojio, Benčina je rekao da je to jako teško, jer mu se sve pesme čine kao "nota jedne arije koju je on pevao kroz život, inspirisan iskustvom".

"Ne bi mogao da se opredelim, da izdvojim jednu nasuprot drugih. Možda u nekom trenutku da, ali generalno ne", zaključio je glumac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura