Aktuelno iz kulture

Sudski trijumf trgovca umetninama koji je otkrio Leonardovog "Spasitelja sveta": "Oligarh je pokušao da me uništi"

Komentari

Autor: Art Net

19/09/2021

-

11:57

Sudski trijumf trgovca umetninama koji je otkrio Leonardovog "Spasitelja sveta": "Oligarh je pokušao da me uništi"
Sudski trijumf trgovca umetninama koji je otkrio Leonardovog "Spasitelja sveta": "Oligarh je pokušao da me uništi" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarski biznismen Iv Buvije proglasio je "potpunu pobedu" u nizgled beskrajnoj sudskoj parnici između njega i ruskog milijardera Dmitrija Ribolovljeva, nekadašnjeg vlasnika najskuplje slike na svetu "Spasitelja sveta", za koju se veruje da je delo Leonarda da Vinčija.

Glavni tužilac Švajcarske Iv Bertosa potvrdio je da Buvije nije počinio bilo kakvu prevaru, grešku u rukovođenju, kršenje poverenja, niti pranje novca, što su sve bile tačke Ribolovljeve optužnice.

"Danas je kraj šestogodišnje noćne more. Iz razloga koji nisu imali ništa sa mojim aktivnostima trgovine umetninama, oligarh je pokušao da me uništi, pokrenuvši svoje ogromne finansijske resurse i uticaj, ali nije uspeo", rekao je Buvije u saopštenju za Art Net, dodavši da je Ribolovljev pokušao "da me uguši finansijski pokrenuvši lažne tužbe širom sveta".

profimedia

"Salvator mundi"

On trenutno radi na memoarima o međunarodnom konfliktu, a započinje i kontratužbu u Singapuru, "tešku" i do milijardu dolara.

Predstavnici Ribolovljeva odmah su reagovali na odluku suda i saopštili da je ona "jednostrana".

"Javni interes u ovom slučaju je mnogo važniji, ako imamo u vidu da su neki od glavnih protagonista poznati po tome što nisu prijavili poreskim službama u Ženevi novac koji su prikupili" od Ribolovljeva, navodi se u saopštenju oligarhove službe.

Advokati tvrde da je Buvije Ribolovljeva oštetio za blizu milijardu evra tokom desetogodišnjeg perioda, tokom kog je za njega obavljao trgovinu umetninama.

Među tim delima je i najskuplja slika ikad prodata na aukciji "Salvator Mundi" koja se pripisuje Leonardu da Vinčiju, a koju je Buvije Ribolovljevu prodao za 127,5 miliona dolara, samo nekoliko sati nakon što ju je otkupio za 83 miliona dolara.

profimedia

 

Ruski milijarder zatim je preprodao tu sliku 2017. za rekordnu cenu od 450,3 miliona dolara, ali je ipak odlučio da tuži svog nekadašnjeg dilera, a sada najavljuje i žalbu protiv presude.

Buvije, koji se pojavio i u nedavnom dokumentarcu o slučaju "Spasitelja sveta", tvrdi da su Ribolovljevi napadi na njega motivisani njegovom brakorazvodnom parnicom, u kojoj pokušava da umanji vrednost umetnina koje poseduje.

"Pored toga, želeo je da me kazni zato što sam odbio da potplatim švajcarske sudije za njegov vrlo skup razvod. Treće, želeo je da mi ukrade moj biznis u Singapuru i napravi svoj", naveo je Buvije u saopštenju.

Njegov advokat Dejvid Biton izjavio je da je konačno došao kraj "skandaloznoj osveti Ribolovljeva koja je počela 2015." i da je njegov klijent postigao "potpunu i apsolutnu pobedu".

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura